Vansinne från Intel

Intel vill börja sälja processorer som medvetet fungerar under sin kapacitet.
Idén är att man skall kunna uppgradera sin CPU genom att köpa aktiveringskoder från Intel, så att CPU:n går igång på alla cylindrar.

En rätt vansinnig tanke på flera sätt.

Det är i och för sig inte helt ovanligt att man köper till extra funktionalitet i mjukvara, men att göra det såhär i hårdvara känns bara fel. Jag har jobbat mycket med Sun, som skeppade sina stora enterprise modeller fullt bestyckade, så kunde man "köpa till" minne och cpu i efterhand, men det är faktiskt helt annorlunda.

I Sun-fallet så handlar det om att de istället för att hålla sig med lagerutrymme har lagret stående i kundernas maskinhall, och faktiskt kan sälja mer väldigt fort. Men det var aldrig tal om att de CPU:er man hade köpt inte skulle fungera till sin maximala förmåga.

Men nu åter till intel, har man haft någon miljöhänsyn i detta fall, drar CPU:erna mindre ström i det "oupplåsta" läget? Eller kommer maskinerna att bränna samma mängd energi fast med sämre prestanda?

Hur lång tid kommer det att dröja innan någon knäcker systemet för licenserna så att folk med datorvana kan laga sina skadskjutna burkar?

Hur länge dröjer det innan någon virusmakare tycker det är en kul ide att avaktivera folks cpu:er så de går på halv fart? Häromdagen så kunde man läsa att stuxnet-masken antagligen var skapad för att slå ut Iran:s kärnvapenprogram, genom att ändra specifik mikrokod i programerbar logik från siemens.

Vore det inte ett underbart sätt att i smyg slå mot ett annat lands IT-industri och produktionsförmåga om man i smyg kunde få alla deras datorer att gå på halvfart utan att man kan se något i OS:et?

Snacka om att medvetet skapa säkerhetsbrister. Om de kör vidare med detta kommer jag definitivt att vid alla tillfällen där jag kan påverka, lägga mitt veto mot att köpa in hårdvara som använder sig av Intel-produkter. Trots allt så finns ju AMD.

Hur vet man att de inte även lagt in någon remote avstängningskod, som helt och hållet dödar processorn när Obama trycker på den gula knappen bredvid den röda som skall stänga av internet?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0