Sydafrika närmar sig Sverige

Efter att det spanska landslaget i fotboll lyft VM-bucklan i Sydafrika och strålkastarljuset vänts från den afrikanska stjärnan bland stater dras nu snaran åt kring det fria ordet. Medan sydafrikanska författare och journalister samlas på bokmässan i Göteborg diskuterar det sydafrikanska parlamentet en medietribunal och en lag som kraftigt skulle begränsa yttrandefriheten.

Ovanstående kan man läsa på SvD. Vidare kan man läsa om förslagen som syftar till att "hemligstämpla idag offentlig information" och "göra det svårare att uppmärksamma korruption eller slöseri av statliga medel.".

Sverige har redan gjort det mycket enklare att hemligstämpla information och den nya grundlagen som snart skall få sin andra läsning öppnar upp för att hemligstämpla precis vad som helst genom att helt enkelt ta en kopia och förstöra originalet. Av någon anledning (Tsunamibanden) så skall kopior av offentliga handlingar inte längre vara offentliga.

Gällande korruptionen så är samma sak där. Var det någon som noterade Ask's förslag för att hindra journalister att kolla politikers ekonomi? Samt att lagstiftningen under senaste mandatperioden gjort det mycket svårare att bli "whistleblower" inom offentlig sektor.

I sammanhanget bör man ju heller inte glömma FRA-lagen som tar bort större delen av meddelarskyddet och det kommande datalagringsdirektivet som tar bort de stackars små resterna.

Men det är starkt jobbat av Sydafrika, snart får man vara i proffsligan tillsammans med Sverige Kina och Iran.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: manen

gissar på att det är ANC som ligger bakom förslaget.

2010-09-27 @ 17:04:48
URL: http://warpwatchers.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0