Om offentlighet

Eftersom det diskuteras om t.ex. ACTA-förhandligarna som bedrivs i hemlighet och där inte ens EU-parlamentet fått insyn, samt att vi ser hur den nya grundlagen öppnar för att göra offentliga handlingar "icke-offentliga" genom att kopiera dem och radera originalen, tänkte jag nu skriva några ord om offentlighetsprincipen.

www.förvaltningskunskap.nu finns ett antal kurser, bland annat om offentlighetsprincipen, som statstjänstemän förväntas titta på för att känna till vad som gäller. Jag rekommenderar starkt att alla som vill delta i samtalet åtminstone lägger ner de 10.22 minuter det tar att kolla på introduktionen.

I vilket fall kan man notera att syftet med offentlighetsprincipen när det gäller statliga myndigheter är att:
  • Främja fritt meningsutbyte och allsidig upplysning
  • Ge effektivare myndigheter
  • Öka rättssäkerheten för medborgarna
  • Minska risken för korruption och maktmissbruk
  • Vara förtroendeingivande.
Syftet med att backa på offentlighetsprincipen och minska insynen måste då följdaktligen vara:
  • Försvåra fritt meningsutbyte och tillgång till information.
  • Låta myndigheter vara ineffektiva om de vill
  • Minska rättssäkerheten för medborgarna
  • Underlätta för korruption och maktmissbruk
I sammanhanget nämner man även en undersökning från Transparency International som visar hur mycket korruption man uppfattar det finns i samhället. Sverige ligger faktiskt än så länge väldigt bra till då folk ännu inte märkt de förändringar i integritet och insyn som smygs på dem.

Men vartefter Försäkringskassan och liknande myndigheter börjar jobba mer och mer godtyckligt på grund av oklara regler så kommer det naturligtvis att öppna för korruption, så inom några år lär vi se placeringarna dala.

Mvh

/J-O
Tags: , , ,

Kommentarer
Postat av: OlofB

Owh!!Tack för tips, detta måste spanas in. Offentlighetsprincipen är så jäkla Piratpartiet så det bara skriker om det ;)

2010-10-07 @ 14:26:20
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: Micke

Korruptionens omfattning i Sverige uppdagas mer och mer..här är ett skräckexempel på homogen korruption i alla inblandade led och en omfattande rättsröta.http://www.totalskandal.se

2011-08-18 @ 16:04:42
URL: http://www.totalskandal.se
Postat av: Jan-Olof Flink

@Micke,

Klart intressant läsning. dock lite irriterande att youtubeklippet långt ner på sidan börjar spela automatiskt medan man sitter och läser inledningen.Dock är jag lite fundersam på att du grävt upp detta inlägg som jag skrev för snart ett år sedan, jag antar att du googlade på korruption eller något?

2011-08-18 @ 18:02:02
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0