Innehåll eller förpackning?


"Ryktet" säger att Offentlighetsprincipen inte längre verkar gälla fullt ut i Sverige.

Allt fler allmänna handlingar "döljs" genom att arkiveras som digitala dokument istället för på papper, och då gäller olika regler.

Jag har i och för sig flera gånger pekat på att den nya grundlagen kommer att göra så att kopior av offentligt material inte längre är offentliga, vilket öppnar för att det som hände Tsunamibanden riskerar att sättas i system. Allt material som staten vill ha kvar, men inte tycker att medborgarna nödvändigtvis bör få se, bara för att de har en laglig rätt att göra så, kan man helt enkelt kopiera och sedan förstöra originalet.

Att det görs skillnad på vilket format information finns i är ju tyvärr inte okänt och kan väl i och för sig förstås utifrån att de grundläggande bitarna ligger i tryckfrihetsförordningen. Så det tryckta ordet har säkert en viss förtur i det här fallet, även fastän 2 kap 3§ även nämner att sånt som kan läsas med tekniska hjälpmedel räknas som handlingar.´

Fast för mig är ändå själva tanken att formatet skulle spela någon roll så fullständigt främmande att jag blir mörkrädd. Det måste väl ändå vara själva innehållet som är offentligt eller hemligstämplat, oberoende av format.

Tittar vi i Offentlighets och sekretesslagen (SFS 2009:400) så hanteras, som man kan gissa av namnet, förutom offentlig information även sådan information som hanteras av sekrettess.

Tror ni att en hemlig eller sekretessklassad handling förlorar sin status om den kopieras eller byter format?

Jag är beredd att sätta en rätt stor påse pengar på att en pdf innehållande en inscannad bild av ett sekretessbelagt dokument, i en domstol skulle räknas som att det är sekretessbelagt och att spridning av detta dokument till en obehörig skulle straffas därefter.

Borde inte samma sak gälla för ett protokoll från regeringskansliet? Varför skall en kopia av en offentlig handling sluta vara offentlig? Varför har ett protokoll i wordformat en annan legal status än en utskriven version?

Att staten är teknikfientlig och mot alla nya verktyg som inte är till för att övervaka folk visste vi redan, men att man inte kan förstå teknikneutralitet ens på en basal nivå är faktiskt skrämmande.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0