Politiska vildar

Politiska vildar brukar vara beteckningen för parlamentariker som är invalda för ett partis räkning men sedan överger partiets linje och röstar efter eget huvud.

Beatrice Ask har ju redan erkännt att hon är lite sådär Wild av sig. Efter Reinfeldts lilla uttalande om partipiskor idag skulle jag vilja föreslå en omdefinition av begreppet.

Politisk Vilde = Politiker som inte har den blekaste aning om vad de gör eller säger, men chansar vilt och tar vilda beslut.

Det där med representativ demokrati verkar vara lika populärt hos statsministern som oskyldighetspresumtionen är hos Justitieministern.

Vore det inte redan val om 6 månader vore det tammefan dags för nyval.

Visst, vi har inte rena personval ännu utan ett partisystem. Men vi har fortfarande kandidater som röstats in på mandat i sina valkretsar. Så om partiet byter politik helt och hållet under mandatperioden och alltså inte vill genomföra den politik man har fått mandat för av väljarna, så är de riksdagsledamöter som röstar efter eget huvud och det mandat de sitter på istället för partiets linje hjältar och inte skurkar.

Reinfeldt kanske kallar det "skott inifrån", men att inte göra det är något som vi väljare kallar "brutna vallöften".

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: D.Johansson

Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....om något riktigt stort man tystat ner...hmm..som annarsallvarligt skadat sverige med tanke på att polis/åklagare/skl/hsan/socialstyrelsen/fsk/afaförsäkringar/landstingspolitiker/läkare, med många mfl hade kommit ordentligt vid skampålen.Kanske lämpligt att göra en "groda" och sedan avgå....slippa ta ansvar.Någon måste ha hållit i trådarna och tystat i alla led..någon med absolut makt över rättsväsendet.....http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxghttp://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y2010-03-20 @ 22:01:57
Postat av: Thomas Tvivlaren

Manuell trackback:http://www.thomastvivlaren.se/2010/03/fram-med-snippan-bea-t-rex-justitia.html

2010-03-21 @ 01:36:19
URL: http://thomastvivlaren.se
Postat av: elak

Angående partipiska, så kommer nog PP behöva den hårdaste i historien. Vår metod i riksdagen är ju att som parti sälja vår röst till den konstellation som ger mest till våra hjärtefrågor, mot oreserverat stöd i alla andra frågor. Detta samtidigt som PPs riksdagsgrupp består av individer med mycket varierad politisk färg. Det gäller att den regnbågen inte börjar lysa igenom för att strategin ska fungera.

2010-03-21 @ 07:38:20
Postat av: Jan-Olof Flink

@ElakJa, piratpartiets partipiska kommer att vara stenhård, för att få igenom den politik som gäller för det block vi samarbetar med.Mitt inlägg ovan gäller dock när man sviker den politik partiet gått till val på.

Om det under mandatperioden händer "spännande saker"(tm), t.ex. SSU uppmanar alla sina medlemmar att nästa år att även gå med i piratpartiet, för att på nästa års årsmöte ändra principprogrammet. Så att partiets officiella politik plötsligt går stick i stäv med den nuvarande så utgår jag ifrån att den riksdagsgrupp där jag planerar att vara en medlem kommer att rösta efter eget huvud, enligt det mandat vi fått från väljarna.Så ja, för att vågmästarrollen skall fungera krävs stenhård partipiska gällande saker som ointressanta procentsatser i diverse fördelningspolitiska frågor, men knappast gällande den politik som alla våra riksdagskandidater skriver under på.Mvh/J-O

2010-03-21 @ 08:58:54
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Caspian Rehbinder

Jag skriver om partipiskor och Reinfeldts inställning till demokrati. Läs gärna!

http://caspianrehbinder.wordpress.com/2010/03/21/partipiskans-makt/

2010-03-21 @ 11:25:24
URL: http://caspianrehbinder.wordpress.com
Postat av: elak

Fast för PPs riksdagsgrupp kommer hälften att under 4 år behöva rösta mot sin övertygelse i alla sekundära frågor, medan den andra hälften får följa sin övertygelse hela tiden (lite förenklat, men du förstår). Det kommer generera spänningar i gruppen, och risken för vildar är högre än i någon tidigare riksdagsgrupp.Sekundära frågor kan också vara mycket känsliga. Säg tex att lagförslag för att försvåra överklaganden av avvisningsbeslut eller att lägga in kulturell integration i kraven för medborgarskap.Blunda och svälj kommer tära på lojaliteten, när hälften får choklad och hälften får sk!t. Varje votering.

2010-03-21 @ 17:30:48
Postat av: Jan-Olof Flink

Intressant synpunkt, just den biten att "hälften får choklad och hälften får skit" hade jag inte reflekterat över. Som oppinonsmätningarna ser ut idag så skulle jag som gammal moderat antagligen vara bland koprofagerna.Frågan är dock hur stor skillnad det egentligen blir? S och M har ju båda politiskt rört sig väldigt mycket mot mitten på sistone. Risken är ju att de flesta tycker det smakar skit.Mvh/J-O

2010-03-21 @ 22:50:54
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: elak

Tanken är ju att vi ska vara vågmästare. Då kan det lika gärna bli röd-grönt som brandgult som bjuder högst. Båda sidor har bitit sig fast i övervakningssamhället, trots internt motstånd. Så du kan lika gärna få choklad...

2010-03-22 @ 08:18:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0