Krig man inte kan vinna

Som så många gånger förr ger sig USA ut och hjälper andra länder genom att starta krig man inte kan vinna. Har man lokalbefolkningen emot sig så kommer man aldrig att vinna. Det blir kostsamt och det blir långdraget och även om man får kontroll över vissa centrala delar så utmynnar det i gerillakrig. Gång på gång visar det sig att lokalkännedom gör att oavsett hur mycker resurser man spenderar kan man aldrig besegra en gerillarörelse.

Vietnam, Korea, Afghanistan och Irak borde ha lärt dem en läxa. Fast förnekar man misslyckanden kanske man aldrig lär sig något av dem.

Det här är naturligtvis en helt annan sorts krig, men samma sak gäller i alla fall. Bollywood är en jätteindustri med massor av ny och spännande film, bland annat på grund av att folk kopierar varandra och Hollywood.

Framgång i att stoppa kopierandet mellan bolagen kommer på sin höjd att leda till att det som i Hollywood blir kvar några stora aktörer som släpper ett par likriktade tråkiga filmer per år och försöker locka besökare mer via stenhård reklam istället för via bra filmer. Att filmer sprids på internet kommer de däremot aldrig att kunna göra något åt.

Lokalbefolkningen på internet är nämligen inte ett dugg intresserade av att hjälpa till med någon form av censur. Och som det stod i artikeln om den "lyckade" aktionen mot spridning av filmen "3 idiots":
    Gruppen som arbetade med lanseringen av "3 idiots" ska ha hittat en ny illegal kopia på nätet var femte minut.
Tydligen var aktionen lyckad, men hur länge orkar man se efter var 5:e minut om det finns en kopia eller ej? Detta kräver ju dessutom att spridningen sker öppet. Med externt tryck lär mycket av detta istället ske på mindre öppna vägar, men det kommer fortfarande att ske.

Det MPAA/RIAA och diverse lobbygrupper missar och de flesta politiker är för dumma för att förstå är att de människor de har emot sig när de försöker censurera internet, inte är 14-åringarna som laddar lite film och musik, spelar lite WOW eller skriver en modeblogg med 3 followers.

De människor de har emot sig är samma människor som byggt internet.
* Det är högutbildade människor i universitetsvärlden, de som skrev RFC:erna som definierar protokollen.
* De som skriver IP-stackarna i utrustningen som används
* Teknikerna som byggt upp internet, som sköter backbonerouters, som sköter rootservrarna, som sköter brandväggskomplexen.

Att filtrera nätet utan att ha dessa personer med sig, det går inte.

I vietnam skickade man in tränade välutrustade soldater in i djungeln, där de fick pisk av den sämre utrustade lokalbefolkningen som vet hur man överlever i en djungel.

I slaget om internet skickar man in dåligt utrustade bönder att slåss mot välutbildad och välutrustad gerilla som inte bara bor i djungeln, de har planterat träden precis där de vill ha dem.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: Thomas Tvivlaren

Manuell trackback:http://www.thomastvivlaren.se/2010/03/barnskotare-vs-justitieminister.html

2010-03-22 @ 15:46:40
URL: http://thomastvivlaren.se
Postat av: Dennis Nilsson

Det var huvudet på spiken....Någon gång lär vi oss, och gör framsteg, fast det går i otrolig snigelfart. Den moderna civilisationen har ju bara funnits under mindre tid än 6 000 till 10 000 år. Boktryckarkonsten kring 500 år, radio- o TV ca 100 år, och Internet ca 25 år.Det här är bara överskriften i boken om mänskligheten.Internet kommer att förhoppningsviss förändra oss till det bättre, ifall vi är tillräckligt många som jobbar på det.

2010-03-22 @ 22:16:49
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0