Lika rättigheter

På Infotorg Juridik publicerades idag ett långt inlägg av Nicholas Ringskog, ett inlägg som huvudsakligen bestod av kommentarer från Jan Rosén. Intrycket var en lätt osammanhängande utläggning om Juristernas förträfflighet i allmänhet och det hemska internet i synnerhet.

Det mest positiva i artikeln var när Jan Rosén citerar juristbloggaren Mårten Schultz som tycker fler jurister borde delta i det sociala samspelet på nätet. Något som Jan Rosén ställer sig skeptisk till.

Det jag skulle vilja kommentera i denna långa artikel är främst två citat:

Kommentar 1
    "Mitt lakoniska svar är att nätet borde likna det analoga samhället, att samma regler ska gälla. Vissa säger att nätet är frihetens territorium, möjligheten till den normlösa kommunikationen – men här kommer juristen in och säger att det finns normer och gränser."


Jomenvisst. Det är precis vår åsikt också...
Internet är inte något som är på låtsas! Vi anser att samma lagar skall gälla på internet som i övriga samhället.
  • Posthemlighet skall gälla även email och annan elektronisk kommunikation.
  • Yttrandefrihet, tryckfrihet, meddelarfrihet.. Rubbet.. skall gälla även där.
  • Nätleverantören skall inte ha större ansvar för vad som går i trådarna än vad SJ har ansvar för vad passagerarna gör när de kommit fram till slutdestinationen.


Kommentar 2, gällande fildelning.
    "- Det vore förskräckligt om integritetsskydd användes som ett argument för att slippa betala. ”Även om jag begår brott ska jag inte få lagföras.”"


Det är möjligt att detta är sant. Men...
Det är ännu värre när man använder misstanken om att vissa begår brott som anledning för att inskränka andra människors integritet.

Gruppbestraffningar brukar inte vara populära annars... Varför i detta fall?

När vissa butiker inte tillät Romer handla, på grund utav att de påstods stjäla, då blev det ramaskri,
men när skivbolag grundlöst påstår att fildelare stjäl deras vinst, ska människors användande av Internet övervakas och begränsas.

Så jag säger det igen. Internet är en riktig existerande del av samhället, och behöver inga special-lagar eller intrång i människors rätt att kommunicera.

Mvh

/J-O

Tags: , ,Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0