Terroristerna vann i USA

Skall de få vinna hos oss också?

Sverige har historiskt sett varit ett ganska tolerant land, därför har vi inte gjort oss särskillt många fiender bland olika folkgrupper och religiösa samfund.

Så terroristhotet i Sverige har varit lågt, fortsatt lågt och fortsatt lågt. Ända fram tills dess att regeringen med sitt smygmedlemsskap i NATO lyckades med konststycket att skicka Svensk trupp till att delta i ett krig vi inte har det minsta med att göra.

Plötsligt, via en självuppfyllande profetia, har de som monterat ner grundläggande rättigheter och skyddet för medborgarna i hemligt "antiterrorist-samarbete" med USA, fått vad de hela tiden önskat sig.

Till slut fick vi en äkta terrorist och ett terrordåd på Svensk mark. Hurra, nu kan vi plötsligt peka på något riktigt och säga att åtgärderna som leder till övervakningssamhället är befogade.

I och för sig så lyckades han bara döda sig själv, men han kunde ju ha dödat fler om han varit på rätt/fel ställe. I jämförelse kan nämnas att 2009 var ett positivt rekordår när det gäller nollvisionen för trafikolyckor. 358 personer omkom i trafiken under 2009, det är den lägsta dödssiffran i modern tid.

Så oavsett att regeringen nu lyckats tvinga fram ett terrorhot anser jag fortfarande att det finns mycket bättre saker att satsa pengar på om man vill rädda liv på väljare.

Vi behöver inte ens nämna saker som de som dör i säsongsinfluensor, hjärt och kärlsjukdomar och liknande, men det kan i sammanhanget vara värt att nämna att ca 1500 personer begår självmord varje år. Att bara en av dessa valt att försöka ta en bunt andra människor med sig i graven är anmärkningsvärt på ett positivt sätt.

Det där med att springa in med ett vapen i skolan, skjuta alla mobbare och lärare man inte gillar innan man slutligen sätter pistolen i munnen på sig själv är mer en amerikansk grej än en svensk.

Faktum är ju att hela den här terroristnojjan är en amerikansk grej. Sedan 11:e septemberdådet så är amerikanerna rädda för sina egna skuggor, och alla andras skuggor, och mörker, och ljus och tomten och.... Vi har fått ett helt samhälle som brutit ihop i paranoia.

Efter USA var först till månen och Ronald Reagan lyckades spendera ihjäl sovjetunionen med sina satsningar på "stjärnornas krig" så hade alla amerikaner kännt sig helt oövervinnerliga. Varenda krig från första världskriget och framåt hade alltid skett någon annanstans. Hemma har alltid varit tryggt och det har inte spelat någon roll vad man gjort någon annanstans, för oavsett vad som gjorts utomlands i det amerikanska folkets namn, så hade folket aldrig behövt erfara några följdverkningar av det och därför var det sällan några ifrågasättanden eller någon som synade vad som hände på högre nivå.

När tornen rasade och drog med sig känslan av osårbarhet började folk fråga sig varför någon angrep dem, och varför regeringen inte skyddat dem. Vilket ledde till "omedelbara kraftåtgärder", regeringar tycker inte om att bli ifrågasatta och politikers ryggmärgsreflex brykar tyvärr vara att försöka verka handlingskraftig nu och tänka senare, om ens alls. (<-- Jfr med detta uttalande som är en månad äldre).

Såvitt jag vet syftar ordet terrorism på användande av terror i politiskt syfte, (den som är av annan åsikt får gärna slå upp det på SAOB). Tanken bakom terror, både i modern tid och när engelsmännen uppfann det är att skrämma civilbefolkningen för att de i sin tur skall tvinga de som bestämmer att göra ett eller annat.

Genom att spränga två torn i USA skrämde man rännskita på hela befolkningen och fick administrationen att montera ner precis hela det öppna samhället. Den så kallade fria världens försvarare införde reserestriktioner där nakenskanning och mer intima undersökningar hör till vardagen. All medborgarnas kommunikation avlyssnas, varenda banktransaktion kollas. Alla skall kartläggas och att tycka att det är något fel med detta betyder att man är terroristkramare, eller mer troligt terrorist.

Eftersom man är rädd för att förlora kontrollen, rädd för att ifrågasättas och rädd att folk skall få veta vad som egentligen händer, så kan man lugnt säga att de senaste tre stora publiceringarna från wikileaks inte direkt var vad de önskade sig. Och vad gör man när man är rädd? Jo man försöker skrämmas tillbaka, man försöker skrämma de som läcker dokument, skrämma de som publicerar, skrämma folk från att prata om dem. Man vill inte att folk skall börja tänka själva och ifrågasätta saker.

Men vad kallar man folk som försöker skrämma andra för att uppnå sina politiska mål? Sådana som angriper civila mål i andra länder för att skrämma civilbefolkningen så de inte hjälper fienden?

Det finns nog ett par saker man kan vara säker på i hela situationen.
1. Folk i USA är rädda. För terrorister, för TSA, för homeland security och för att prata om saker som skulle kunna anses som oamerikanska eller negativa till antiterroriståtgärder.
2. Yttrandefriheten, tryckfriheten, åsiktsfriheten och varenda demokratiskt rättighet vi normalt förväntar oss hitta i västvärlden är under starkt hot.
3. Oavsett om al-Qaeda eller Amerikanska militären vinner kriget i afghanistan så har demokratin förlorat och terroristerna vunnit.

Sedan tillkommer då att USA lyckats få med sig större delan av västvärlden i terrornojjan, vilket leder till vansinniga lagar, avlyssning av befolkningar och utlämnande av bankdata. Så snart har terroristerna vunnit på fler ställen.

Den stora frågan är nu, kommer våra svenska politiker att rakryggat säga "Vi tänker inte låta hot påverka oss", eller kommer den svenska själmordsbombaren att leda till att de sista resterna av moralisk ryggrad i riksdagen ger vika för partipiskor och regeringsmygel med främmande makt?

Kommer terroristerna med en enda självmordsbombare som spränger sig själv, få ett land där fyra människor om dagen begår självmord, att riva ner hela det demokratiska och fria samhället till en dystopisk övervakningsstat där alla är rädda för allt och alla?

Tyvärr är jag rädd för det, för våra politiker lever ju i sin egen lilla bubbla där de inte är medvetna om att den stora risken med att promenera i stockholm den här tiden på året är att man kan få en istapp i huvudet och dö.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: Christer

Mycket bra skrivet, det här är nästan precis hur jag tänker själv om detta.Om det är någon skillnad är det i så fall att jag är mer negativ surgubbe; jag tycker nog att vi redan har gett terroristerna segern och att våra politiker mest verkar stå i kö för att mata dem med de läckraste godbitarna.Sverige, ett fritt land sa du? Guuud va 80-tal!

2010-12-17 @ 20:55:40
URL: http://ursinnig.janssons.org
Postat av: frekar06

Bra skrivet som vanligt. Den där istappen i Stockholm verkar en del politiker som har hål i huvudet ha fått på sig! Frekar06

2010-12-17 @ 22:29:14
URL: http://blogg.aftonbladet.se/frekar06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0