Att ha (sten)kakan och äta den

I sverige har vi den lätt otroliga kassetavgiften (Privatkopieringsersättning) som ger industrin (via Copyswede) pengar då vanliga människor köper inspelningsbar media.

Detta är egentligen ganska kontroversiellt av flera skäl:
1. Du betalar denna avgift oavsett vad du skall ha den till, så skivindustrin får pengar om du backar upp din hårddisk och dina semesterbilder.
2. Det är i stort sett omöjligt för oetablerade artister att få ut några pengar, så i grunden betyder detta att en oetablerad artist som ger ut en skiva betalar till de etablerade för rätten att göra det.
3. Bränn ner en linux-distro på en bootbar CD och var vänlig betala skivindustrin för nöjet att installera om din dator.
4. Nu tror jag ju faktiskt att de missat det, men på grund av den totala bristen på teknisk kompetens hos lagstiftarna så omfattar privatkopieringsersättningen faktiskt även hårddiskar.  Som sagt var tror jag dock att den detaljen är missad så att vi just nu inte betalar kassetavgift på hårddiskar.

Ca 200 miljoner kronor kommer in till Copyswede på ett år. Copyswede som idag hanterar hur pengarna fördelas detta är en samarbetsorganisation för olika organisationer, vilket effektivt hindrar oberoende artister från att få del i pengarna.

Den här vansinniga konstruktionen kommer från den tid när det var helt fritt att ladda ner och kopiera för eget bruk. För att kompensera industrin för deras påstådda/inbillade förluster lade man på denna avgift på media, även om det i slutändan var så att mediat kom att innehålla privata semesterfilmer där avgiftsbetalaren var både skådespelare, regissör och producent.

Nu när man inte får ladda ner fritt längre och bolagen gör allt för att försöka stoppa oss (t.ex via DRM) från att göra backupkopior av de skivor och filmer man köpt. Så kan man ju undra varför den här typen av stöld får fortgå.

Numera så använder ju bolagen sina påhittade förlustsiffror till att stämma folk, så då kan de ju inte gärna också "kompensera" sig via kassetavgiften.

Privatkopieringsersättningen måste bort, eller så skall den omformas till en fond där oberoende/fristående artister kan söka bidrag för att få hjälp att ge ut sina verk. Verk sponsrade på detta vis skall naturligtvis släppas under creative commons eller motsvarande licens.

Mvh

/J-OTags:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0