Hmmm, kanske, kanske inte

Jag brukar förfasa mig över den vansinniga straffskalan på immaterialrättsbrott. Att fildelning döms hårdare än mord och serievåldtäkt kan ju kännas lite fel. Jag tror till och med en del personer som inte är fullt så negativa till upphovsrätt som jag är också kan instämma i just den detaljen.

Men kanske det finns en logisk förklaring. Inte bara att man var tvungen att lägga in fängelsestraff i straffskalan för att "effektivt" kunna utreda fildelning. D.v.s. att fängelse behövdes i straffskalan för att få ut abbonentuppgifter och för att få bryta sig in i folks lägenheter och snobeslagta deras datorer.

Nej, det har nog snarare att göra med att lagstiftningen ju är beställd av den amerikanska medialobbyn. Att det är så är ju ett faktum som bevisats bland annat av de läcka ambassadstelegrammen.

Naturligtvis är det så att ett lagförslag som är skrivet av den amerikanska upphovsrättslobbyn tänker i banor av amerikansk straffskala. Så när denna färdigtuggade barnmat lydigt presenteras av regeringen så finns detta kvar.

Jag såg just att en vaktmästare i USA fick 110 månaders fängelse för att ha stängt av luftkonditioneringen på ett sjukhus.

Om det är måttståcken skall man nog inte vara förvånad...

Mvh

/J-O

Remixkultur på flera plan

Via en kompis på facebook fick jag denna helt underbara kulturella remix.

Återanvändning av gamla datorer, nördighet och musik i ett, kan det bli mycket bättre?

På C128:an tror jag det fanns ett virus som spelade für elise på diskettstationen, tyvärr med bieffekten att läs/skriv huvudet tog skada, men den här var ju bara bra. Dessutom, jag kan inte ens komma ihåg senast jag använde diskettstationen.

Mvh

/J-O


Fler stopp

Tydligen kommer Alvik i framtiden inte bara vara stället vars växelfel tvingar grön linje att stanna någon gång i veckan, i framtiden kommer Alvik även att vara orsak till att avstannande kultur.

Ytterligare en paraplyorganisation av copyrightlobbyister etablerar sig. Samma bolag som vanligt som ligger bakom, men ju fler små "fristående" organisationer som kan lämna remissvar och låtsas representera artisterna, ju lättare för lobbyisterna att verka trovärdiga när de smyger runt i departementen.

Piratpartiet måste helt enkelt ta sig in i riksdagen och vaccindera denna mot upphovsrättslobbyisterna medan vanligt folk fortfarande har någon slags rätt att ta del av kultur.

Mvh

/J-O






Polischef försökte bryta källskyddet

En av Stockholms högsta polischefer har försökt att hitta en uppgiftslämnare bland de anställda efter uppmärksammade medieuppgifter om fusk med statistik inom polisen, rapporter Sveriges Radios Ekoredaktion.
    Meddelarfriheten finns inskrivet i grundlagen och personer anställda på myndigheter som efterforskar källor kan hamna i fängelse.
    Polismästaren tillbakavisar uppgifterna, men Ekot har publicerat det bandade samtalet som spelades in med hjälp av en dold mikrofon.
Inte bara försöker han efterforska en källa, utan väljer dessutom att ljuga om det när det uppdagas. Kanske varit lite smartare att göra som andra och skylla på att man inte kände till regelverket och be om ursäkt.

I och för sig kan man tycka att det borde vara svårt för honom att:
1. I egenskap av statstjänsteman hävda att han inte vet vad som gäller kring meddelarskydd.
2. I egenskap av polis hävda att man inte känner till grundlagarna.

Men det fungerade ju för SÄPO att hävda inkompetens när man i över tio års tid systematiskt brutit mot grundlagen, så varför skulle inte en ensam polischef kunna göra samma sak? Att neka var nog i det här fallet hur som helst fel lösning.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Vad alla redan visste

En studie från Linnéuniversitetet i Växjö som kontrollerat 1 200 anmälningar från åren 2004-2006, har kommit fram till att en majoritet av alla anmälningar mot poliser avskrivs utan utredning. Bara ett fåtal av fallen har gått till åtal och de flesta utreds aldrig närmare.

Naturligtvis är det en massa okynnesanmälningar bland dessa, men de är ändå anmärkningsvärt att polisen inte ens samlar in och för statistik över dem.

Om 90% av alla nedlagda anmälningar om hårdhänt behandling vid gripande är riktade mot en viss polisman kanske man bör ta en titt på denna för säkerhets skull?

Ask är ju väldigt på när det gäller att övervaka, kartlägga och föra statistik över medborgarna. Kanske hon borde lägga lite krut på kvalitetskontroll och kartläggning av polisen också?

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Eftersom du frågar...

Anna efterfrågade ju fler sakpolitiska idéer som kan vara med i diskussionen kring en eventuell breddning av Piratpartiets program inför valet 2014.

Till skillnad från årsmötet 2010 som var helt fel tillfälle för detta är det ju nu vi i godan ro kan syssla med detta. Så att vi i god tid före valet har ett starkt och förankrat program med vidhängande valmanifest.

Jag skall försöka skriva ihop ett ordentligt förslag senare(tm), men jag ville bara påpeka att vi inte skall glömma "ekonomisk politik" där jag tror vi kan göra ett bra nummer av de besparingar vi gör genom att inte slösa bort skattepengar på att övervaka den egna befolkningen.

Även användandet av öppna programvaror i statsförvaltningen är ett bra ställe att spara pengar, även om jag tycker att förslagen skall vara sådana att man skall börja använda sådant när det är dags att byta plattform/uppgradera. Man skall alltså inte slänga befintliga licenser i sjön för att byta av rent ideologiska skäl.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Imorgon är en viktig dag

Imorgon kommer Europadomstolen att pröva om det var rätt av Svenska staten att straffe en professor för att han höll ingångna avtal och skyddade den personliga integriteten för de personer som varit med i en undersökning.

Allt annat än att Gillberg gjorde rätt och det svenska rättsväsendet gjort fel vore en total skandal. Istället för straff borde Gillberg få upprättelse och prisas för sin ståndaktighet mot godtyckliga och vanisinniga myndighetsbeslut.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Läkemedelsföretagen förnekar sig aldrig

Reklam är ju för det mesta bara lögn och överdrifter, och läkemedelsreklam är även den reklam.

Företaget Baxter gör just nu reklam för årets onödiga pryl, d.v.s. influensavaccin, genom att påpeka att deras produkt är "fritt från tillsatser som antibiotika, adjuvans och konserveringsmedel"
    - Det stör mig och andra eftersom andra vaccin inte heller innehåller några tillsatser.
    Det säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm.
Varför gör man överhuvudtaget reklam för läkemedel?

Läkemedelsföretagen är enbart intresserade av att tjäna pengar och deras metoder är inte mycket bättre än Nestlé:s kampanjer för att lura kvinnor i u-länder att inte amma utan istället köpa bröstmjölksersättning till sina barn.

Läkemedel borde sälja enbart på opartiska studier av sin effektivitet, inte "mördande reklam".

Mvh

/J-O

En första gång för allt

Telia erkänner misstag med ny teknik.
Smaka på den rubriken ni...

Man kan ju inte direkt påstå att det hör till vanligheterna att telia erkänner att man gjort något fel. Man brukar vara tvungen att felsöka rätt ordentligt och peka precis var de har gjort fel för att felet sedan mystiskt "försvinner" utan att de ens erkänner att de gjort någon åtgärd.

Det normala brukar vara att "Näe, det är inget fel hos oss" brukar ersättas med "Vi felsökte hos oss och kunde inte hitta något" strax efter att de åtgärdat problemet som inte fanns.

Tyvärr visade det sig ju vara rubriksättning. De erkänner alltså inte alls att det är fel att riva ner fullt fungerande infrastruktur och "ersätta" den med ofungerande. Utan felet de erkänner är att de inte varit tydliga med att förklara detta för slutkunden.
    Nu erkänner Telia att man varit för dåliga på att förklara den nya tekniken.
Duh!

Mvh

/J-O


Saknad debatt

Dessa ständigt återkommande cirkelargument i svensk media börjar bli rätt irriterande.

Vi låter bli att rapportera om något och tiger ihjäl ett ämne, sedan använder man att det inte skrivs om ämnet som något slags bevis för att ämnet är ointressant och inte värt att skriva om.

Hur kan man
  • Skriva en artikel om att Apples GPS-spårning upprör folk och fått tusentals att stämma dem
  • Skriva att vi i Sverige inte debatterat kring integritetsproblemen med att vara ständigt spårade
  • Samt att "När det kommer till privatlivet litar vi i Sverige kanske mer på företagen och framför allt på staten"
utan att med ett ord nämna datalagringsdirektivet, som inte bara gör det lagligt att spara positionsdata utan går hela vägen och gör det obligatoriskt?

Visst samtliga riksdagspartier och all blockkontrollerad media valde att totalt mörka den frågan inför valet 2010, men faktum är ju trots allt att riksdagen lyckades fördröja eländet ytterligare ett år, även om man även fortsättningsvis försöker undvika all form av offentlig debatt kring integritetsfrågorna.

Faktum kvarstår dock att datalagringsdirektivet sätter elektronisk fotboja på hela befolkningen och därmed behandlar dem som dömda brottslingar. Att inte ens nämna detta i samband med det övriga i artikeln visar bara att man antingen är otroligt dålig på att se samband, eller att media verkligen är så pass i knät på politikerna att man är förbjudna att skriva några som helst texter som skulle kunna visa på något annat än att svensken "litar på staten", eller ännu värre kanske till och med skulle kunna få läsaren att ifrågasätta om staten alltid är god.

Låt oss bara säga att FAS3 och "incidenter" med döende cancerpatienter som förlorat sin ersättning, på grund av att de varit sjuka för länge och därmed borde börja jobba igen, är rena succehistorierna jämfört med regeringens track-record när det gäller integritetsfrågorna. Trots allt är ju integriteten inte en valfråga och därmed inte prioriterad.

Så för er som normalt bara tänker "Skola, vård, jobb", tänk på "hur bra" det blivit på de områden som regeringen satsat på de senaste mandatperioderna och som media granskat. Fundera sedan på hur det kan ligga till med de områden som politikerna inte vill tala om, och som media  inte granskar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Fråga till UP

Det pågår ju en del diskussioner och arbete kring breddning av partiets politik, jag tycker mig även sett att UP gör något större arbete kring det hela. Därför ser jag att en fråga jag har passar bubbelt bra att skicka just till vårt ungdomsförbund.

Igår och idag har jag flera gånger blivit uppringd av olika ungdomar som ställt frågor om piratpartiet och vår politik. Tydligen är det något större på gång inom samhällskunskap på gymnasiet här i sundsvall och man gör arbeten kring de olika partierna. Det känns faktiskt riktigt bra att skolorna satsar lite på det här även när det inte är valår.

Frågorna kring partiet i stort och vår politik upplever jag mig inte ha några större problem att svara på, men sedan finns det ju annat. Man kan säga att de som ringt har haft i stort sett samma formulär att fråga efter, även om de verkar ha till uppgift att även konstruera och ställa några egna frågor.

Efter det grundläggande om vad vi står för och vad vi vill åstadkomma, så dyker det upp "specialfrågor".

Först: "Vad vill vi göra för sundsvall?" Vi ställer ju inte upp lokalt då vi inte ser att vi har nog med underlag/frågor för att skapa en lokal valplattform. Så tyvärr blir det ju ganska tunna svar när den frågan dyker upp, men vi får väl ta en funderare på nästa piratfika.

Sedan kommer den stora frågan: "Vad gör vi för ungdomarna?" Såvitt jag känner till har vi ju ingen specifik ungdomspolitik, denna fråga mynnar oftast ut i att den politik vi för för det öppna och rättssäkra samhället kommer alla tillgodo, men särskillt ungdomar, då jag utgår från att de inte vill växa upp in i en övervakningsstat och att de kanske inte ser nyttan med att när de gått ur skolan och sitter på intervju för sitt första jobb sitter arbetsgivaren där inte bara med betyg, utan med statistik timme för timme vad de haft för frånvaro, hur ofta de varit sjuka, kommit sent eller uteblivit från lektioner.

Men som sagt var, då vi saknar uttalad politik och strategi känns det inte riktigt bra att svara på såna här förfrågningar, antingen lämnar man tomt, eller så blir det ett visst mått av vad jag själv skulle klassificera som svammel. Jag känner ju att vår politik är väldigt viktig för ungdomar, särskillt som de spenderar mycker mer av sin tid uppkopplade och alltså är de som kommer att lida mest av all övervakningshysteri på internet.

Men jag skulle alltså vilja ha mycket mer konkreta svar att ge på en direkt fråga, annars är ju risken att man uppfattas som antingen "slingrig politiker som inte kan komma med ett rakt svar" eller "osäker och osammanhängande", inget av detta känns som det intryck jag vill ge de få gånger man får chansen att prata med och påverka de som kanske inte normalt "utsätts för" piratpolitik.

Så min fråga, direkt riktad till Ung Pirat: Har ni några funderingar på specifika saker vi gör för att förbättra för ungdomar? Ingår sådana tankar i den breddning ni tittat på?

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Bättre än radio i alla fall :)

Då kommentarerna inte verkar fungera på Fredriks blogg så svarar jag väl här och länkar till hans inlägg om att vi borde öka möjligheterna för och användandet av distansundervisning...

- - -
Man kan ju även exemplifiera med Australien som även de har en del "glesbygd". och där har de väldigt länge haft skola via kommunikationsradio.

Skärmdelning, och modern mötesteknik, med möjlighet för både audioa och videokonferenser lär ju vara otroligt överlägset i jämförelse.
- - -

Mvh

/J-O

Verkligheten - Telia, 1 - 0

Telia kan komma att återuppbygga fasta telefonnät om det visar sig att de mobila lösningar som prövats i glesbygden, inte fungerar.

Fungerar gör det ju inte, så nu gäller det bara att se hur ärlig utvärdering som kommer att göras, och om den kommer att gömmas undan eller presenteras öppet. Hoppas dock de tar höjd och bygger riktigt fibernät när de då bygger nytt för att byta ut kopparnätet de rivit.

Mvh

/J-O

Fel rubrik, men annars bra

Imorse såg jag att min senaste insändare till Sundsvalls Tidning publicerats, efter att fått ligga och mogna en vecka.

Just på grund av denna mognadstid hade de skrivit om den inledande meningen, men i övrigt var insändaren publicerad i sin helhet. Rubriksättningen blev dock lite skum.  "FRA-lagen straffar hela befolkningen".

Min poäng med insändaren var ju att man likställde positionsbestämning med fängelsestraff, och att datalagringsdirektivet alltså utgör en kollektiv bestraffning när det så småningom införs.

FRA-lagen gör att medborgarna behandlas som misstänkta förbrytare, men det är datalagringsdirektivet som kommer att göra att vi behandlas som dömda brottslingar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Obefogad oro

Biblioteken sitter fast i en rävsax. Så låter rubriken på en SvD-artikel som handlar om Bok- och biblioteksmässan i göteborg. Författaren är orolig för att e-böckerna hotar pappersböckerna och även bibliotekens vara eller inte vara.

Den oron är klart obefogad.

Biblioteken bör snarare vara orolig för att politikerna numera inte ser biblioteken som den samhällsnytta de är som tillgängligörare av kultur och kunskap, även till de som inte har råd att själv köpa en bok. Istället ser man bara kostnaden och drar ständigt ner på anslagen, till den grad att man måste ut och leta sponsring.

Papperboken kommer att leva länge än, förhoppningsvis lika länge som det finns människor kvar, och en stund till därefter. Det är väl mest syrahalten i modernt papper som begränsar här.

Gränssnittet på en papperbok må ha vissa begränsningar i det att man inte kan få backlight utan måste ha en extern ljuskälla, men det är också ett av få problem. Diverse läsplattor försöker ju efterlikna läsupplevelsen hos en bok. Boken är alltså referensramen, den man vill bli lika bra som, fast med måttlig framgång.

I min bokhylla hemma har jag några böcker som är över 200 år gamla, språket är lite kul ibland, men det är inga problem att läsa dessa. Om jag lyckas förvara dem på ett bra sätt kommer även mina barnbarn att kunna läsa dessa böcker utan andra problem än möjligtvis läsförståelsen.

e-Böcker idag är fruktansvärt teknikberoende, köper du en bok idag kan du inte räkna med att du kommer att kunna läsa den om ett par år när din läsplatta dött, för inga nya prylar kommer längre att vara kompatibla.

Det är som alla gamla semesterfilmer folk har hemma på hyllorna, som de inte längre kan spela upp då den tekniska utrustningen saknas.

För att e-böcker skulle vara en fungerande lösning med viss framtidssäkring skulle de inte få distribueras som annat än text-filer i 8-bitars ascii, som läsplattorna skulle kunna få formatera och göra snyggt. Allt annat är bara bortkastat lagringsutrymme, särskillt alla idiotiska DRM-format som sprids nu.

Hela idén om att "låna ut" e-böcker är fel. Den bygger på den felaktiga vanföreställningen att ett elektroniskt dokument kan jämställas med ett fysiskt objekt. En e-bok är en kopia och försvinner inte från biblioteket för att någon "lånar" den. Jämför med upphovsrättslobbyns fjanterier som försöker associera kopiering med stöld.



Biblioteken borde uppmuntras att digitalisera och tillgängligöra de böcker de har på hyllorna. Det kommer att göra det möjligt att söka och indexera på ett helt annat sätt, men med största sannolikhet kommer den som hittar en intressant bok även fortsättningsvis att vilja låna den fyysiska boken. Dock skulle du kunna ladda ner den scannade versionen om den bok du vill läsa skulle råka vara utlånad.

Om biblioteken skulle tillgängligöra hela sitt innehav i elektronisk form skulle det fortafarande inte påverka bokförsäljningen negativt. Som det blivit de senaste åren så släpper förlagen inte så många smala titlar, utan det blir lite säkra kort som Liza Marklund och senaste årets TV-stjärna som gör en matlagningsbok.

De flesta titlarna på biblioteket säljs hur som helst inte längre, åtminstone inte i några stora upplagor, däremot kanske tillgängligheten skulle öka läsandet, och dina favoritböcker vill du ju ha i hyllan.

E-böcker skall befrias från DRM och leverantörsbundna format borde inte tas in i bibliotekens utbud. En leverantör som vill begränsa hur många gånger en bok kan lånas ut borde per definition vara diskvalificerad från en upphandling. Bibliotekets mål bör ju vara att låna ut så många böcker som möjligt så många gånger som möjligt.

En bok i elektronisk form ser jag mer som att "läsa på prov", är den bra vill jag gärna äga ett inbundet exemplar. Precis som de personer jag känner som laddar ner mest filmer är de som har mest filmer stående i hyllorna. De lägger ner mycket mer pengar på att köpa film än andra, men å andra sidan så köper de bara filmer de gillar.

Kulturdelning i elektronisk form, oavsett om det gäller böcker, musik eller film, leder till att man exponeras för många mer olika verk, inte bara det som marknadsförs just nu. Bolagen är förståss sura på detta i och med att de inte med reklam kan styra vad folk köper, men folk lägger inte mindre pengar på kultur på grund av detta, däremot lägger de pengarna på den kultur de gillar istället för där bolagen satsat sina reklampengar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

På torsdag börjar EU spionera åt Australien

På torsdag kommer EU:s ministerråd att "rösta" igenom det integritetskränkande PNR-avtalet. Avtalet ger Australien rätt att ta del av 19 olika typer av uppgifter, som namn, födelsedatum, destination, kreditkortsnummer, kontaktinformation, och så kallad ”allmänna kommentarer", vilka kan sparas i upp till fem år.

Motsvarande elände kommer snart även att tecknas med USA, fast de tänker lagra informationen i 15 år. Allas vår Kära Beatrice Ask tycker detta är OK, men vill att avtalet skall utvärderas omförhandlas efter 4 år.

Frågan är om hon verkligen tror att, om man 2015 säger upp detta vansinniga avtal från EU:s sida, USA kommer att radera den data de redan fått. Faktum är väl snarare att de 5 år som australien lovat, och de 15 år som USA utlovar knappast kommer att hållas.

Precis som SÄPO inte raderar data de enligt grundlagen måste radera lär inte heller någon amerikansk underrättelsetjänst känna sig bunden av något avtal med någon utländsk stat.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Självklart blir marknaden liten

Inom ett par minuter kom två olika artiklar om e-böcker. Båda två andas förvåning över att läsplattor inte används lika mycket i Sverige som i USA och att e-böckernas marknadsandel här är så liten i jämförelse.

Nja, det ena leder väl till det andra, men det grundläggande problemet ligger på en helt annan nivå. Tillgängliheten på böcker.

Amazon tas upp som en av de största spelarna på marknaden, men det som inte nämns är att en väldigt stor del av böckerna de säljer kan du inte få köpa om du inte bor i USA. Så den svenske konsumenten har ett mycket mindre utbud av böcker och få ställen att vända sig till för att köpa.

Sedan kommer problem nummer två, oskäliga priser.

Tydligen såldes "bara" e-böcker för 3,4 miljoner förra året, vilket skall jämföras med den totala bokmarknaden på 7 miljarder.
Nu får man väl ta detta med en nypa salt då just e-böcker antagligen köps via t.ex. Amazon, då inte alla titlar är förbjudna för icke-amerikaner. Så de svenska bokhandlarna ser nog inte all försäljning. Men grundproblemet här är att en e-bok är dyrare än en pappersbok.

Detta är naturligtvis helt vansinnigt då en pappersbok faktiskt har en tillverkningskostnad, lagerkostnad, transportkostnad o.s.v. Medan en e-bok kostar precis 0 kronor att tillverka, inte ligger på lager någonstans och laddas hem av kunden direkt så ingen distribution behövs.

För den som tänker invända att e-boken visst har en kostnad i "typsättning" o.s.v viill jag bara tillägga: Skitsnack
Det är inte som att dagens tryckerier kör a'la gutenberg med tryckare som bygger ihop typer till ord o.s.v. Utan det görs på datorer. Så i och med att det finns en bok i pappersform finns den egentligen färdig som e-bok också.

Men det är framförallt exemplarframställningen jag pekar på när jag säger att förlagets kostnad är 0.

Börja ta skälig betalning för en e-bok, d.v.s 10% av en pappersbok, så skall ni nog se läsandet öka, för jag tror inte att marknaden kommer att minska.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Att varna i tid?



Ibland tycker jag nog att facebook påminner om kommande event lite väl tidigt...

Mvh

/J-O

Piratpartiet behöver globalt genomslag

Man kan ju inte annat än gratulera Piratpartiet i tyskland för deras framgångar i berlin. Men jag ser nu hur stort behovet är inte bara i europa, utan även på andra sidan pölen. Trots allt är det ju där som ursprunget till de värsta dumheterna ligger.

Just nu är det lite kontrovers kring orphan works. I just det här fallet böcker som fortfarande är upphovsrättsskyddade, men där det inte finns någon upphovsman.

Fyra amerikanska universitet hittade på en egen lösning:
    Om ett universitet har en föräldralös pappersbok i sitt bibliotek, kommer denna – efter försök att få kontakt med rättighetshavaren – att göras tillgänglig i digital form för studenter och forskare som har universitets-id.
Notera att universiteten alltså äger dessa böcker och har dem i sina bibliotek, så de skulle kunna låna ut dem till studenterna i fysisk form.

Anders Mildners kolumn på ämnet är riktigt bra läsning, för naturligtvis gick upphovsrättskramarna i taket för denna hemska förseelse. Författarorganisationen Authors Guild stämde universiteten och satte stop för deras digitalisering av verken. (Trots att de knappast kan anses representera de ickeexisterande upphovsrättsinnehavarna).

Anders går direkt på pudelns kärna när han kommenterar:
    Det mest intressanta med den här historien är kanske det synsätt som kommer fram i stämningsansökan. Authors Guild skriver nämligen att universitetens plan riskerar att medföra en ”katastrofartad spridning” av böckerna. En inställning som fått en del debattörer att häpna.

    Författaren Seth Godin frågar sig, med rätta, hur spridning – i utbildningssyfte – av litteratur som inte läses och vars upphovsmän inte längre går att finna kan betraktas som en katastrof.
För visst är det så, de flesta upphovsmän, vare sig det gäller författare eller musiker vill nå ut till en publik. De som brukar skrika mot sådan spridning är oftast organisationer som hävdar sig tala för upphovsmännen, men egentligen enbart representerar ett fåtal företag som gör allt för att stärka upphovsrätten.

Förutom böcker, finns det en otrolig skatt i gamla dataspel. Under 80- och 90-talet kom och gick speltillverkare i en rasande takt, nystarter, uppköp och konkurser gick fortare än vad "bransch"-tidningarna hann med att rapportera.

Det existerar nu drivor av bra spel från amiga-tiden, där ingen längre har någon upphovsrätt, (eller känner till att de har den). Om en lagstiftning skulle komma ut och förklara dessa fritt fram att utnyttja skulle vi få se dessa i ny modern tappning, istället för att med lätthet gissa att spelen vi kommer att få se de närmaste 5 åren är FIFA infoga år och LEGO förra årets bästsäljande film.

Släpp kulturen fri, låt den växa.
Det är säkerligen många som inte håller med oss om att den kommersiella upphovsrätten bör begränsas, men exempel som dessa bör väl i alla fall visa hur dumt det är att begränsa tillgången på sådant där det verkligen inte finns någon uttalad ägare?

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Terrortågen

För inte alls länge sedan skrev jag ett inlägg som handlade om en mängd tågolyckor som varit under en relativt kort tidsperiod.

Poängen med detta inlägg var att fler dör i tågolyckor och liknande än i de terrordåd mot flygplan som politikerna är så rädda för. Lite sarkastiskt frågar jag om kanske mer övervakning av tågen skulle hjälpa upp situationen.

Nu ser jag att ytterligare en stor tågolycka skett, denna gång i tyskland. Man kan ju fråga sig om inte politikerna kunde satsa lite pengar på att säkra upp infrastruktur, signalsystem, bommar och liknande, istället för att slösa bort dem på meningslösa övervakningsverkyg, nakenscanning och liknande för att bemöta ett påhittat terrorhot.

Man skulle rädda långt fler liv på det viset, men det är klart, att sköta underhåll på järnvägar är inte lika ballt som att förbjuda folk att ta med sig shampo i resväskan.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Ny användning av censur

Censur är främst något jag skulle sätta i samband med nyhetsrapportering och tillgång till information. I Kina har man dock tvingats censurera TV av ett helt annat skäl.

Även i Kina har man i viss mån samma dravel på TV som i övriga världen, tydligen har deras programmakare inte bättre fantasi än i övriga världen, utan det är väl samma dokusåpor som går även där. Jag misstänker dock att Bonde söker fru inte kommer att dyka upp än på ett tag.

Följdaktligen har man även haft Idol, ett mycket populärt program med i runda tal fyrahundra miljoner tittare. Nu censureras dock det programmet. Det blev för farligt med program där tittarna fick rösta om saker.

Att vänja folk vid att bli tillfrågade om sin åsikt och att få rösta i en typ av "allmänna val" påminde helt enkel för mycket om västerländsk demokrati.

Vem hade sett den kopplingen innan?

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Felanvända skattemedel

Med hänvisning till att det är dyrt med ny teknik som hanterar signalspaning i kabel ger regeringen FRA ytterligare 11,5 miljoner nästa år, 82,5 miljoner 2013 och med 107,5 miljoner årligen från och med 2014.

Jag har ett alternativt förslag på hur man kan åtgärda problemet med att signalspaning i kabel är så dyrt.

LÅT BLI !!!

Sluta spana på de egna medborgarana för att sedan skicka dem räkningen.

Skall jag betala för avlyssning och dekryptering av information tycker jag FRA istället skulle satsa på att dekryptera samtliga satellitkanaler och sedan vidaresända dem via marknätet. Där kan man i alla fall tala om något slags märkbart utbyte för spenderade skattepengar.

Jag tycker det är fel när Kinesiska staten avrättar folk och sedan skickar familjen en räkning för kulan. Jag tycker det är lika fel att befolkningen via skatten skall betala för att bli spionerade på.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Heja Norge !!!

Trots att Norge nu är ett av de länder som råkat ut för "terrorism" i form av Breivik, så är det Norge som håller fanan högt för demokratiska värderingar och det öppna samhället.

Medan Beatrice Ask och andra övervakningsivrare slickar sig om läpparna för att införa ännu någon drakonisk lag med terrorn som svepskäl, är de uttalanden som kommer från norge av en mer genomtänkt variant.
    En del regeringar överdriver hotet från terrorismen och överanvänder "kriget mot terrorismen" för att urholka medborgerliga rättigheterna.
Detta sade Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre på FN-toppmötet om terrorbekämpning. Detta är klart i linje med det tidigare uttalandet från Norges statsminister Jens Stoltenberg:
    Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar. Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. men aldrig naivitet.
Vore jag norrman tror jag att jag skulle rösta på "Sossarna". Inte för att jag brukar hålla med om deras fördelningspolitik, men jag kan definitivt premiera att de till skillnad från många andra rakryggat verkar försvara demokratin. I Sverige finns det bara ett sådant parti idag, och det är tyvär inte representerat i riksdagen.

Men vi får väl hoppas att 2014 blir det år då Piratpartiet äntrar riksdagen och börjar vrida om rodret iväg från den nuvarande kursen. Själv hoppas jag också att Norrmännen belönar Stoltenberg för hur han hanterat den här krisen.

Mvh

/J-O

Är det inte fastskruvat? Då är det ett vapen!

"Dictatorship thrives best where the people are disarmed"

Högsta domstolen har just beslutat att slagträn är vapen och det är alltså olagligt att ha ett sådant liggande i bilens bagageutrymme.

HD anser att trots att basebollträn inte nämns i förarbetena till knivlagen så är den ändå tillämplig här.

Snyggt, så nu är en träbit samma sak som en kniv??? Redan tidigare har en person åkt dit för att han bak i bilen hade ett järnrör som han hade till att förlänga den fasta nyckel som finns för att kunna byta däck på bilen. At den nyckel som följde med bilen, istället för fälgkors, hade så kort skaft att man omöjligtvis kunde dra åt bultarna ordentligt hörde inte dit. Eftersom polisen kände sig hotad när de vid en kontroll hittade röret i bakluckan på bilen.

Personen ifråga viftade alltså inte med röret, utan en polis som ensam öppnade bakluckan med föraren sittandes på flera meters avstånd kände sig alltså hotad av att han såg detta ligga i bakluckan.

HD:s tolkning av lagen är ytterligare ett steg som leder till att polis kan göra godtyckliga ingripanden.

Du ser muntorr ut, vi tar in dig för drogtestning.
Du har något på din person eller i närheten som inte sitter fast och som väger mer än ett halvkilo, brott mot vapenlagen.

Medan gatorna är fulla med olagliga vapen importerade via baltikum koncentrerar sig politikerna på att göra det besvärligare för jägare att inneha vapen. Nu gör man det altså olagligt att inneha pinnar.

Året efter att man återigen gjorde det lagligt att sätta in svensk trupp mot svenska medborgare inom Sveriges gränser (något som förbjöds efter ådalen 31), börjar man nu gå in hårt för att avväpna befolkningen. Kanske tur i oturen att den svenska militären knappt längre har någon närvaro i Sverige.

Mvh

/J-O

Balladen om Censuren




Kanhända att ni anser att sådant inte stör; men lita på kritiken, den vet vad den gör.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Rådgivning?

Mycket konstigt är det som kommer från regeringen, men ett av de märkligaste utspelen på länge är detta.

Konsumentrådgivning ska hjälpa teleabonnenterna på landsbygden.

Det gäller alltså att man märkt att folk i glesbygden blir lite ledsna i ögat när man river ner telefonledningarna och ersätter dessa med undermålig och störningskänslig  trådlös teknik som inte fungerar när det är åska i luften eller grannen använder gräsklipparen.
    - Det behövs både mer och bättre information för att hjälpa den enskilda konsumenten.
    Står du utan fungerande telefoni ska du känna att staten tar din oro och frustration på allvar.
Så om din telefon inte fungerar kan du ju alltid ringa mejla skriva ett brev till PTS och klaga. Så får du känna att staten tar detta på allvar. Är det nog många på samma ställe, (d.v.s om just din glesbygd inte är så gles), kanske de till och med ber Teliasonera att göra någonting åt saken.

Nu är det förståss inte klart vad PTS kommer att kunna göra åt saken.
    Hur den särskilda informationsinsatsen i detalj ska utformas är PTS sak att avgöra. Avsikten är dock att konsumenterna med hjälp av den oberoende rådgivningen ska kunna få information och svar på tekniska frågor gällande omställningen, liksom kunskap om vilka rättigheter de har som abonnenter. Dessutom får PTS som tillsynsmyndighet en god övergripande bild av de problem som upplevs.
Men huvudsaken är ju inte att telefonin fungerar, att trygghetslarmen fungerar, eller att ditt brandlarm fungerar även under åska. Huvudsaken är ju att ni kan vara trygga i att staten tar din frustration på allvar.

Annars skulle man ju aldrig någonsin riva infrastruktur förrän efter att man kontrollerat att det finns fullgod ersättning.(vilket trådlöst inte är) Men nu river man först, sedan får en myndighet göra uppföljning och se var det fungerar sämst.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Ytterligare bevis

Gps ersätter fängelse för ungdomar

Ungdomar som har begått grova brott ska få avtjäna delar av straffet med elektronisk gps-övervakning och slippa fängelsemiljön.

Tanken är att man alltså skall försöka undvika att ungdomar "lär sig" av andra kriminella genom att sitta i fängelse med dem, frågan är dock om det inte är för sent om de redan "begått grova brott". Fast å andra sidan det kanske är grova brott såsom fildelning.

Hur som helst, detta visar att man likställer GPS-övervakning med fängelsestraff. Detta borde väl då kunna användas som argument mot datalagringsdirektivet, som via sparade positionsuppgifter förvandlar varenda mobiltelefon till precis en sådan övervakningsenhet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

När loggning fungerar

Bara några timmar efter nyheterna om hur dåligt logguppföljningen inom primärvården fungerar så kommer det nu exempel på hur det ser ut när uppföljning av behandlingshistorik fungerar som tänkt.

Det är då en Polisinspektör som av någon anledning gått in och sökt efter sig själv i misstankeregistret. Eventuellt för att se efter huruvida han själv förekommit där i något sammanhang.

En annan möjlighet kan ju också vara att han skulle prova systemet och använde sitt eget personnummer för test, i tron att detta var ok. Regelverken är nu sådana att man enbart har befogenhet att söka på personer för vilka man har ett pågående ärende, vill man veta huruvida man förekommer i ett register skall man ställa frågan/begära utdrag via officiella kanaler, så det blir ett ärende av saken.

Hur som helst visar det faktiskt att uppföljningen fungerar, så att Polismyndigheten här upptäckte att en person gick in och sökte uppgifter denne inte borda ha tillgång till. Det tycker jag är ett styrkebevis, även om chansen är stor att Polismannen i fråga inte hade något uppsåt.

Åtalet kommer i detta fall att gälla dataintrång.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Tur i oturen

Personalkostnaderna för försvaret blir 1-1,5 miljarder dyrare än beräknat, så man kommer att bli tvugna att spara på annat.

Tur i oturen är att man ju misslyckats totalt med rekryteringen, istället för 2700 man har man enbart lyckats värva 300. Tänk vad dyrt det hade varit om man haft ca tio gånger fler anställda?

Frågan är ju vad det där "andra" man får dra in på istället blir?

Det lär ju inte vara vårt "offensiva försvar" i Afghanistan och Libyen, utan det lär väl gå ut över material och eventuell kvarvarande försvarsförmåga här hemma.

Mvh

/J-O

Logga för loggandets skull

När datainspektionen kommer på besök och tittar igenom en verksamhet, så kommer det rätt ofta krav på att man skall ha kontroll på hur personuppgifter (och i detta fall patientuppgifter) hanteras. De vill att det skall finnas en behandlingshistorik, d.v.s loggning så att man skall kunna gå in och se vem som gjort vad i systemet.

Tyvärr är det vanliga att när någon får ett sådant föreläggande i knät så inför de loggning, men de funderar aldrig på hur den eventuellt skall användas.

Man loggar allt för loggandets skull, men man loggar inte på ett användbart sätt, man ser inte till att synkronisera tiden överallt i systemet och man loggar inte så att man kan binda vad någon gjorde vid ett visst tillfälle till eventuellt resultat i systemet.

Slutläget blir alltså samma som starten, man är helt beroende på att folk gör det de förväntas göra och inte av ren nyfikenhet tar del av uppgifter man inte har med att göra, och man saknar helt möjligheter att göra någon typ av uppföljning. Det enda man tillfört är en massa loggar som ligger och tar plats på någon hårddisk.

Vad säger man, gör om gör rätt.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Äntligen, på väg till mars

NASA satsar på en ny stor bärraket som skall kunna användas vid exempelvis kolonisering av mars. Projektet beräknas kosta 18 miljarder dollar de närmaste 5 åren, fram tills dess den första proflygningen kan genomföras.

För den som tycker det är mycket pengar att investera så här i kristider, så tänk på att detta är ungefär 6 promille av vad USA bränt på Irakkriget, så investeringen i rymdprogrammet känns som väl investerade pengar.

Mvh

/J-O

Livstecken

Självcensur hotar journalistiken i Europa, säger Arne König ordförande för Europas journalister.
    Tio år efter terrorattentaten i USA 11 september menar flera bedömare att medborgarnas rätt till integritet och journalisternas möjlighet att fritt bevaka och granska samhället blivit beskurna. Vissa förändringar som genomförts för att skydda samhället mot terrorism har gått för långt menar Arne König fackordförande för Europas journalister. I ett samtal med Europaportalen varnar han politiker och makthavare för att fastna i terrorskräcken.
Det får man väl hålla med om. Det känns verkligen positivt att journalisterna äntligen noterar detta. Frågan är ju dock om det blir för lite för sent, eller om de orkar ryta till om terrornojans verkningar.

Tiden omkring riksdagsval, när folket skulle ha möjlighet att påverka politiken, så brukar de ju vara tämligen tystlåtna om saken.

Snart har vi väl även i Sverige, engelsk lagstiftning där det är förbjudet att skriva om vissa saker, samt förbjudet att skriva vad det är förbjudet att skriva om.. Det ni.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Nedladdningssite för utorrent hackad

Sajten Utorrent.com, där den populära fildelningsklienten Utorrent kan hämtas, är hackad och sprider skadlig kod. Intrånget upptäcktes på tisdagseftermiddagen och är fortfarande inte åtgärdat.

Det verkar som att denna nyhet är riktig och inte bara skrämsel från upphovsrättsmaffian, däremot lär det väl finnas rätt bra sannolikhet att SONY & CO ligger bakom själva intrånget. vore kul att se om C&C servrarna för det här toolet kan lokaliseras.

Mvh

/J-O

En närbelägen planet

Astronomer har hittat en planet på "bara" 35 ljusårs avstånd. Den ligger inom det avstånd från sin stjärna, där vatten i flytande form skall kunna finnas.

Artikeln påpekar att det byggs ett stort teleskop som om tiotalet år kan studera denna, men jag utgår från att det bara är "sidoinformation" för nog kan väl något av de existerande teleskopen, t.ex. hubble ta en titt även på detta föremål.

Frågan är vad vi skall använda planeten till, duger den till en framtida koloni, eller är det mest ett ställe att skicka folk som Beatrice Ask till?

Hur som helst, en kul grej är knasreligiösa förnekare som genast yttrar sig om att Gud minsann enbart skapat liv på jorden.

Alltid en viss humor med kreationister och deras försök att få världen att gå ihop, med utställningar med människor som rider på dinosaurier och liknande. Den här var extra rolig med sitt tvärsäkra:
    Gud har skapat jorden, och på den har han skapat liv. Några andra planeter i hela universum har inte Gud skapat något liv på!
Även om man nu tror på Gud och bibeln så känns detta uttalande tämligen fyllt med hybris. Bibeln handlar såvitt jag sett enbart om jorden, och mest om israeliterna. Bibeln säger att gud skapade jorden, och att han skapade livet här. Att han inte skapade liv på några andra planeter nämns inte.

Men att säga att Gud inte skapat liv på andra planeter eftersom det inte är nämnt i bibeln är då samma sak som att Gud heller inte skapade de andra planeterna, för de nämns inte heller i bibeln.

I den mån Gud nu finns och har kommunicerat med människorna, så har han talat till dem på den nivå de kan förstå. Då de vid den tidpunkten inte ens visste att jorden var en planet var det nog snäppet över huvudet på dem att berätta om andra planeter. Så den Gode Christer måste ha några andra tillförlitliga källor än bibeln att luta sig mot. Kan det vara så att han i en privat session med Gud fått denna kunskap?

De officiella besöken är ju dessutom "few and far between", senaste dokumenterade besöket var väl cirka 2000 år sedan och då pratade han inte så mycket om skapelsen utan mer om levnadsregler. Vem säger att Gud inte skapat liv på en annan planet sedan de ursprungliga bibeltexterna nedtecknades? Trots allt tog skapelsen bara 7 dagar sist, och med universum redan skapat borde det gå på enbart ett fåtal dagar att skapa lite nya djur och människor någon annanstans.
    In the beginning, there was nothing.
    Then God said, "Let there be light".
    And there was still nothing but now you could see it

    -- Groucho Marx
Mvh

/J-O

Men varför?

Domstolarna skall få mera pengar till att att anställa fler ordningsvakter och installera fler larmbågar för att förhindra att vapen kommer in i lokalerna.

Detta kan man läsa i ett pressmeddelande från regeringen.
    - Domstolarna är centrala för ett väl fungerande rättssamhälle. Det är därför viktigt att alla som besöker och verkar i domstolarna känner sig trygga och säkra där, säger justitieminister Beatrice Ask.
Är detta ett stort problem i sverige?
När hände det sist att någon sprang in och började skjuta vilt omkring sig i en svensk domstol?

När det gäller trygghet så skulle jag personligen inte känna mig tryggare av att gå genom en metalldetektor, den skulle eventuellt göra mig räddare genom att ge mig tanken på att det kanske finns en hotbild, något jag normalt inte skulle tänka på.

Nej, det som skulle ge mig lite mer trygghet och bättre nattsömn vore om Beatrice Ask skulle avgå, och svensk rättssäkerhet började återuppbyggas.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

10 år av terrornoja

Idag är det tio år sedan den stora nedmonteringen av demokratin och det öppna samhället satte ordentlig fart. Visst fanns det en del dumheter även innan, men här fick man ett ordentligt svepskäl till att fortsätta öppet istället för i skymundan.

Att medelamerikanen inte har den blekaste aning om varför de angreps är en sak för sig, så att de köpte den amerikanska regeringens påståenden om att det hatade usa på grund av deras öppna och fria samhälle kan man lätt förstå. Men hur man kan gå med på det som hände sedan är rätt fantastiskt.

Vore inte den naturliga hämnden för någon som inte gillar vårt öppna samhälle att öppna det ännu mera, alternativt att utnyttja öppneheten till att hjävlas ordentligt. Kanske med en TV-kanal som 24 timmar om dygnet läser koranen och tolkar denna på ett annat sätt än de fundamentalister man bråkar med? "Som fan läser bibeln" funkar även på koranen. I de flesta hopkokade sagoböcker av typ bibeln/koranen/tomtar och troll kan man läsa in en massa motsägelsefulla budskap. Problemet idag är ju att det sitter någon religiös mupp och har islams variant av bibelskola, där barn får lära sig hur de skall tolka och förstå denna skrift.

Men vad gör amerikanska regeringen? De monterar ner det öppna samhället, de bryter mot varenda rättighet som specificeras i deras egen konstitution, och befolkningen finner sig i det. Till en del beror det på att man genom att utnyttja terrordådet mot wtc lyckats få det till att vara oamerikanskt att ifrågasätta någon åtgärd som sägs vara till för att försvåra för terroristerna som finns bakom varje buske.

Men nedmonteringen av sina egna rättigheteer är väl en sak för sig, tyvärr körde ju Bush stenhårt på "Den som inte är med oss är emot oss" och lyckades tvinga resten av västvärlden att införa precis samma typ av lagar, mest för att övervaka dessa och se till att inga hot mot usa uppkom i andra länder. Gensvaret från politiker i övriga länder har väl varit mer eller mindre positivt till detta, men samtliga har gett efter.

Så man lyckades inte bara montera ned sitt eget öppna samhälle, utan det öppna samhället ibland alla man ser som sina vänner och allierade. I år har vi sett två saker:
  • 1. Den arabiska våren, där samhällen utan rättigheter har kastat av sig sina totalitära regimer.
  • 2. Västvärlden bli ännu mer totalitär.
I längden kommer detta inte att fungera, oavsett om det toppstyrda och övervakade landet heter Nordkorea, usa eller Sverige.

Tre officiella krig har man startat med 9/11 som ursäkt.
Krig mot irak, krig i afghanistan samt "kriget mot terrorn", det sistnämnda i stort sett ett krig mot befolkningen i "den fria världen" genom luddiga hänvisningar till en ansiktslös men ständigt närvarande fiende.

Ett fjärde krig som man för mer i det tysta är kriget mot internet. Inte i tysthet som att de smyger med att de gör det, de har bara inte gått ut med stora trumman om att kriget håller på, då den stora massan av röstboskap i amerikanska mellanväserns bibelbälte nog inte bryr sig så mycket om detta.

Irak blev en pyrrusseger utan like och de kostnaderna kommer att belasta det amerikanska folket för en lång tid framåt. Större delen av det amerikanska budgetunderskottet man nu pratar om kommer från detta krig.

Afghanistan är väl jämförbart med Vietnamnkriget, stora förluster i civilbefolkningen och stora förluster för amerikansk militär. I en befolkning som innan knappast brydde sig mycket om USA har nu terroristerna en god bas av arga människor att rekrytera ifrån.

"Kriget mot terrorn" har ju i alla fall skapat ett uppsving för övervakningsindustrin och diverse myndigheter, och det har ju itne varit något attentat på amerikansk mark de senaste tio åren, så där kanske man lyckats? Det är ju lite svårt att bevisa åt någondera hållet, terrohandlingar var ju inte särskillt vanliga före 9/11 heller.

Kriget mot internet kommer nog att pågå ett bra tag till, med avstängningsknappar och kapade dns-domäner, men det är ett krig de är dömda att misslyckas med. Trots lokala övervakningsivrare i andra länder.

Att usa driver sig själva in konkurs med alla sina krig är väl en sak, men frågan är bara om hur de kommer att uppföra sig på vägen ner. Som världen ser ut nu är risken överhängande att de kommer att dra rätt många andra länder med sig i fallet. De har ju redan dragit med sig många länder när det gäller fallet från öppen demokrati till övervakad totalitär stat.

Mvh

/J-O



Det oväntade

Igår kväll, på X2000 från stockholm till sundsvall fick vi det som nog kan klassificeras som årets mest oväntade meddelande.
    Hej, vi har ett viktigt meddelande till alla resenärer, särskillt er som beställt taxi från stationen.
Helvete, helvete helvete. Fredagkväll och jag kommer tydligen hem ännu senare än planerat. Att komma hem från jobbet till 21-tiden är ju illa nog.
    På grund av banarbeten...
Jag bara visste det, får väl vara glad om man är hemma i tid till frukost!!!
    .. så är vi det sista tåget som åker på denna sträcka inatt. Därför kommer vi inte att ha några mer tågmöten och kommer därför att vara framme i Sundsvall tidigare än beräknat. Ny beräknad ankomsttid 20:00.
Ok suveränt, 20:00 istället för 20:25. Tåget rullade in på sundsvalls station 19:56, en halvtimme före den tid som stod på biljetten. Detta på grund av att vi slapp tågmöten på sträckan från hudiksvall till sundsvall.

Ändå hade vi faktiskt stannat för tågmöte två gånger mellan gävle och hudiksvall. Att bygga ett dubbelspår mellan gävle och sundsvall verkar verkligen som en smart ide. Det kommer att krävas om man skall kunna öka mängden tåg, samt att resorna kommer att gå f-n så mycket snabbare.

Mvh

/J-O

Att ge och att ta

När det gäller storslagna satsningar på utbildning så är det ganska lätt att se att Jan björklund både ger och tar.

400 miljoner till högre kvalitet på högskolan och mer lärarledd tid till studenterna. D.v.s. ungefär samma idé som hans lösning för grundskolan. Magistern skall stå vid katedern med pekpinnen i högsta hugg, beredd att aga de små liven.

Eventuellt en god idé för småskolan, men på universitets nivå förväntas studenterna klara av att planera sin egen tid. Att föreläsarna finns tillgängliga för att svara på frågor, vilket de för det mesta redan gör, lär ge mer effekt än fler "lärarledda lektioner". Personligen tror jag de flesta fakulteter är bra mycket större experter än Björklund på hur undervisning i just deras ämnen skall bedrivas mest effektivt.

Men det var alltså givandet... När det gäller tagandet kan man läsa
    Han har också ett annat klart besked: De 10 000 studieplatser - fördelade på olika slags utbildningar - som delades ut under den djupa krisen 2008-2009 kommer inte att förlängas efter 2012.

    - Det var den djupa finanskrisen 2008-2009 som motiverade den tillfälliga satsningen. Dessutom har ungdomskullarna varit väldigt stora. Nu minskar kullarna, och även om vi har fortsatt ekonomisk oro är det inte tillnärmelsevis den nedgång vi såg då. Så det har aldrig varit aktuellt att förlänga platserna, säger Björklund.
Att satsa på utbildning är nog inget som enbart skall göras i kristider, för att gömma arbetslöshet i annan statistik.

Sedan kan man ju undra om Björklund eventuellt har en eller annan struts längre bak i sin stamtavla. Att det var kris förut... Den kris som började 2008/2009 är ännu inte över, och alla tecken just nu tyder väl trots allt på att den är på väg att fördjupas. Så att fallet just nu ännu inte har varit lika illa som 2008/2009 säger ju ingenting, det finns inget som tyder på att botten är nådd ännu.

Till och med Stefan Ingves inser detta och valde att inte höja reporäntan, trots att han normalt enbart tittar på inflationen, inte konjunkturläget.

mvh

/J-O

Heh, så fel det kan bli

Skummade tidningsrubrikerna medan jag sitter på X2000 upp till Sundsvall. En av dessa var "Bildt mötte serbisk kollega". Jag läste Bildt mötte seriös kollega.

Det vore väl något, en seriös minister som inte talar nyspråk.

Mvh

/J-O

Bjudresor och mingel för 200 miljoner

Ser nu att censur- och övervakningskommisionär Malmström via att spela på terrornojan lyckats snika åt sig 200 miljoner till att låta poliser och övervakningsivrare nätverka lite mer, så att de över lite champagne och kaviar kan diskutera bästa sättet att hålla koll på vefolkningen.

Det känns ju verkligen som väl spenderade pengar med tanke på pågående ekonomiska kris. Kanske man på detta sätt tänkt hjälpa till att hålla upp konsumtionen för researrangörer och festfixare. Den del av "samhället" som oftast först påverkas negativt när privatpersoner och företag ser sin kassa sina.

Mvh

/J-O


Sanningen om spelindustrin




Mvh

/J-O

Ask saknar intresse för gemensam sak

I ett inlägg i expressens nätupplaga funderar Jens holm (Riksdagsledamot V) över Ask's kovändning gällande datalagring.
.
Avslutningen på hans debattartikel ser jag dock som opåkallat optimistisk.
    Lagstiftningsförslaget kommer att vara bordlagt minst fram till mars nästa år och EU-kommissionen ser just nu över hela datalagringsdirektivet. Detta gör att Beatrice Ask har bättre möjligheter än på mycket länge att göra gemensam sak med oss kritiker och dra tillbaka förslaget om datalagring.
Som politiker på plats i riksdagen borde väl Jens vara van vid att:
  • Folk säger något annat än de menar
  • Folk som vänder kappan efter vinden
  • Att tant gredelin ibland får dra tillbaka sin tidigare ståndpunkt när hon varit lite sådär wild and crazy
Det positiva som skulle kunna sägas om detta är väl att Ask och gänget försöker hindra att Sverige behöver betala böterna. Mer troligt är nog att det är rätt skämmigt att man ännu inte drivit igenom direktivet trots att man lovat och lovat, så det är en variant av "save face" som pågår. Det är trots allt kaffepengar det handlar om.

Det finns inget som talar för att Ask och övriga plötsligt är emot direktivet, de tog inte med de bästa argumenten mot direktivet, utan påpekar bara att det mesta redan finns i Svensk lag. Sedan kommer man låta Kommisionen uttala sig om detta och upptäcka att "det mesta" inte är samma sak som "allt", varpå Sverige i alla fall kommer att införa detta.

Att Reinfeldt och Ask skulle gå till EU-kommissionen och säga "Det var valår så det passade inte att införa" är inte tänkbart, det skulle komma ut direkt. Det vi ser nu är alternativet, lite fördröjning, för att sedan kunna fortsätta med implementationen, eventuellt efter att i tysthet ha tillgodosett SD:s krav, för att få stöd av dem vid nästa omröstning.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Självhjälp

Beredskapsnivån ligger sedan den första oktober 2010 på nivå tre på Säkerhetspolisens femgradiga skala. Eftersom Terrorhotet alltså är förhöjt får Säpo sitt anslag för 2012 ökat med 85 miljoner kronor.
    "Vi känner att det finns ett behov av att ge Säpo ännu bättre förmåga till upptäckt och bedömning av hot och skydd av viktiga funktioner i samhället", säger justitieminister Beatrice Ask
Med lite tur kanske dessa pengar räcker till att ge SÄPO grundlägande kunskap om Sveriges grundlagar och sina arbetsuppgifter. Så att de inte anses vara för inkompetenta för att ställas till svars nästa gång de fastnar med handen i syltburken.

Enligt justitiedepartementets beräkningar uppgår Säkerhetspolisens totala budget till drygt en miljard kronor. Men läs första stycket igen....

Vilka är det som rapporterar om och graderar beredskapsnivån?
Vilka är det som får mer resurser om denna siffra är hög?

Ja just det... Hjälp till självhjälp någon?



Mvh

/J-O

Tags: , , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Sockerskatt?

Jag råkade just hitta att Ungern har infört en skatt på "onyttig" mat. En så kallad sockerskatt, även om det nog snarare gäller andra kolhydrater än just socker. Sist jag kollade var i alla fall inte chips särdeles söta.

Många blir säkert upprörda över en sådan lag, men den är väl inte värre än de straffskatter man i Sverige lägger på alkohol och bensin, för att minska användandet. Huruvida det har någon effekt annat än att statskassan får in lite extra pengar är väl dock oklart.

Själv har jag gått ner 25 kilo i år genom att ta bort denna typ av snabba kolhydrater ur min kost, så metoden fungerar. Problemet är nog snarare att det krävs att man vill och beslutar sig för att dra ner på kolhydrater, en skatt lär knappast få någon större uppmuntrande effekt, så det är tvivelaktigt att effekten blir särskillt stor.

Fast en sockerskatt skulle ju eventuellt göra så att den dåliga maten slutar vara billigare än den nyttiga maten, vilket då skulle ta bort incitamentet för folk att äta lågkvalitativ mat.

Är skatten på socker nog hög kanske man även skulle kunna släppa på husbehovsbränningen igen, då staten skulle få in sin alkoholskatt via råvarorna istället.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Den perfekta lagstiftningen

Ett antagande måste väl vara att man inte ändrar en lag som fungerar. Så när en lag ändras bör då detta bero på:
    1. Någon drastisk förändring av samhället som skapar ett behov
    eller
    2. Nuvarande politiker är smartare än tidigare politiker som helt enkelt tog fel beslut.
Eftersom lagar hela tiden ändras fastän samhället i grunden inte ändras särskilt mycket måste ju detta betyda att varje ny regering och riksdag måste vara flera gånger bättre och smartare än den föregående, även när det råkar vara samma personer. Annars skulle ju ingen lagstiftning behövas den andra perioden.

Vi kan alltså se fram emot att lagstiftningen närmar sig perfektion med stormsteg.

*host* *host* *harkel* så går vi tillbaka till verkligheten...

Vi har ju det där eländes förslaget om förlängning av upphovsrätten som ministerrådet förväntas mygla igenom inom en vecka eller två. Om vi för en sekund låtsas att politiker stiftar lagar med samhällets och medborgarnas bästa för ögonen, hur förklarar man ett sådant förslag?

Vad är det för fördel för samhället som kommer sig av att man ändrar skyddstiden för ett upphovsrättsskyddat verk? Det ökar ju i alla fall inte spridningen och tillgängligheten av kultur?

Finns det något problem man vill åtgärda? Det kan ju inte vara att man vill minska kopieringen, eftersom kopiering och användande av verk efter att skyddstiden gått ut är lagliga.

Det enda som faktiskt hänt som ständigt driver skyddstiden uppåt är att skivbolagen ser att det fortfarande finns några ören att tjäna på ett verk. Det var ju framförallt därför man i USA panikhöjde skyddstiden samma år som skyddet var på väg att försvinna för deras stora kassako, Beatles.

Många av de lagar som kommer är riktigt uppenbara beställningsjobb från en eller annan lobbygrupp, men få fall är så solklara som de som gäller upphovsrätt och den hemska avart som kallas närliggande rättigheter. Inte ens med den bästa vilja kan man hitta på något godtagbart skäl till varför en sådan lag skulle införas.

Att man påstår sig tänka på artisterna och inte skivindustrin är ju även det tämligen lätt genomskådat.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Tips till Lova

Tänkte bara säga hej och välkommen till den poilitiska bloggosfären, samt ge dig ett par tips.

Jag vet ju inte huruvida du bloggat en massa tidigare, eller om du "bara" fått i uppdrag av redaktionen på SvD att göra detta.

När du skapat din blogg, registrera dig på bloggitik.se och politometern.se så är det större chans att andra politiska bloggare hittar dina inlägg.

Till skillnad från tidningarnas värld, så är det i bloggosfären kutym att man länkar till folk man citerar och till sina källor. D.v.s om du skriver "Kalle sade at xxx" kommer ingen att sätta någon tilltro till det såvida du inte länkar till ett blogginlägg, youtubeklipp eller liknande som stöder detta.

Internetkulturen har till stor del uppkommit från universiteten, och källangivelser anses som extremt viktiga för ditt budskap.

Även om åsikten bland prasselmedia normalt är att tidningarna utför riktig nyhetsrapportering medan bloggar bara är trams, dåligt underbyggd, skrikig återgivning av rykten, så är den riktiga kulturen alltså tvärtom.

För att få igång en intressant debatt kan det vara en idé att i ditt inlägg länka till några andra politiska bloggare som du tror kan ha en åsikt om ämnet. De brukar då notera inlänken och eventuellt nappa på betet och skriva ett svarsinlägg. Naturligtvis får du en länk tillbaka från det inlägget, och samtidigt får du då antagligen några av den bloggarens läsare som besökare till ditt inlägg.

Nu har du säkert möjligheten att få reklam till dina inlägg från SvD:s nättidning, men så är det ju inte för de flesta, utan man brukar bli tvungen att bygga upp sin läsarbas antingen genom att länka som ovan, eller kommentera i andras kommentarsfäölt och lämna en länk tillbaks till sin egen blogg.

När du väl är färdig med ditt inlägg, länkat till dina källor, samt okynnes till några andra politiska bloggare och publicerat det skall du inte glömma att "pinga". Beroende på var du bloggar kan det hända att detta görs automatiskt, men om det inte gör det bör du i alla fall se till att manuellt pinga din blogg hos nyligen.se och twingly.com.

Men än en gång välkommen, och jag ser fram emot att se om du enbart kör "nyheter" eller om du kommer att föra någon politisk diskussion och i så fall vilka frågor du tänker blogga omkring. Politik är ju ett tämligen stort område.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

RSS 2.0