Pungspark

Just idag orkar jag inte blogga om FRA, alla andra gör det, så jag sparar mig hellre tills imorgon, när det onda dådet skett.

Så vad annat kan man blogga om?
Jan Guillou kanske... Ökänd antipirat och f.d. KGB agent.

En gång aktivist och mot all form av övervakning, med starka åsikter om människans rätt till privatliv.
Tyvärr så ändras ju åsikter med tiden, och framförallt med framgång...

Guillou och piratförlaget har ju varit aktiva och försökt sätta fast folk för spridning av ljudböcker.
Än så länge har domstolen dömt åt rätt håll, men framtiden får väl utvisa huruvida det håller i sig.

Om det visar sig att nästa instans får det till att ha en ftp-server med personlig inloggning jämställs med att sprida till allmänheten är vi nog många som plötsligt ovetandes blivit brottslingar. Att det enda brottet här var att tvinga till sig access till en personlig ftp-server lär väl aldrig ens tas upp i domstol.

Hur som helst, när tjabblet med Guillou var som mest aktivt (just före EU-valet) fanns det massa förslag om att skicka tillbaka hans böcker till honom och liknande. Tanken var ju att han uppenbarligen inte ville ha läsare.

När jag häromdagen såg lite siffror på hur mycket pengar han tjänar på sina böcker så kom plötsligt den irritation som jag glömt bort upp till ytan igen.
Att skicka böckerna tillbaka till honom ger ju bara en möjlighet att signera dem och sälja dem igen... Jag kom på något mycket bättre...

Sparka där det känns, i plånboken...
Jag tog alla Jan Guillou böcker jag hade i bokhyllan och släppte dem via bookcrossing.

Har du en bok av Guillou, släpp den fri du också, ut med dem i circulation bara.
Genom att logga in på bookcrossing och titta kan du sedan se vart boken tagit vägen och hur många personer som läst den.


Mvh

/Jan-Olof


Tags: , ,



Självcensur - NEJ TACK!!!

I sin nedräkning nämner maloki ordet självcensur. Ett ord som smakar väldigt dåligt i munnen.

Men det är nturligtvis sant. När du vet att allt du skriver kommer att läsas och kontrolleras för att se om det uppfyller de godtyckliga krav som någon regim kan tänkas ställa på den för ögonblicket, då tänker du en gång extra innan du skriver.

Norge var den sista kommuiststaten, nu blir det Sverige.. Även om östtysklands säkerhetstjänst aldrig kunde drömma om sådan kontroll av folket. Det positiva är väl att teknik för stateful och deep inspection kanske utvecklas vidare så att vi på sikt får bättre brandväggar. Det beror naturligtvis på hur stort samarbetet mellan Sverige, Kina och Iran blir, och om någon annan vill samarbeta med oss. Israel är ju ledande när det gäller brandväggar och det är inte säkert de vill ha med Iran att göra.

Hur som helst så kommer nog en del självcensur att ske. Men jag skulle hellre uppmana folk att i protest skriva så mycket som möjligt istället.

Det har ju sagts att det hela skall ske maskinellt, men när maskinen hittar mail av intresse skall det ske manuell koll av dessa. Låt oss ge våra vänner på FRA lite att göra för skattepengarna de bränner.

Själv tänker jag starta upp ett stort PBEM (Galaxy explorer för den som är intresserad). Kommer att resultera i massor av mail med ytterligt suspekt och kryptiskt innehåll. Särskillt den politiska/diplomatiska delen där folk kommer med diverse hot eller försöker samordna attacker på andra kommer nog att skapa en hel del förvirring hos den som läser. (Samt kanske rykten om tidigare okända terroristgrupper)

HejFRA.se är en bra site att gå in på, skapa dig en ny liten signature att lägga in i dina mail.

Självcensur och VPN i all ära, men jag tror hellre på att dränka dem och deras maskiner i trafik.

Känner man för lite mer suspekt nöje till helgen kanske man skapar sig ett hotmail/gmail/whatever-konto med suspekt namn, för att sedan skicka dit några mail med någon meg random-data efter en PGP header.
Det finns nog massor av roliga saker att göra...
Jag har faktiskt några riktigt bra ideer, men de tror jag inte jag bollar just här... Inte denna gång iaf...

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Att ha (sten)kakan och äta den

I sverige har vi den lätt otroliga kassetavgiften (Privatkopieringsersättning) som ger industrin (via Copyswede) pengar då vanliga människor köper inspelningsbar media.

Detta är egentligen ganska kontroversiellt av flera skäl:
1. Du betalar denna avgift oavsett vad du skall ha den till, så skivindustrin får pengar om du backar upp din hårddisk och dina semesterbilder.
2. Det är i stort sett omöjligt för oetablerade artister att få ut några pengar, så i grunden betyder detta att en oetablerad artist som ger ut en skiva betalar till de etablerade för rätten att göra det.
3. Bränn ner en linux-distro på en bootbar CD och var vänlig betala skivindustrin för nöjet att installera om din dator.
4. Nu tror jag ju faktiskt att de missat det, men på grund av den totala bristen på teknisk kompetens hos lagstiftarna så omfattar privatkopieringsersättningen faktiskt även hårddiskar.  Som sagt var tror jag dock att den detaljen är missad så att vi just nu inte betalar kassetavgift på hårddiskar.

Ca 200 miljoner kronor kommer in till Copyswede på ett år. Copyswede som idag hanterar hur pengarna fördelas detta är en samarbetsorganisation för olika organisationer, vilket effektivt hindrar oberoende artister från att få del i pengarna.

Den här vansinniga konstruktionen kommer från den tid när det var helt fritt att ladda ner och kopiera för eget bruk. För att kompensera industrin för deras påstådda/inbillade förluster lade man på denna avgift på media, även om det i slutändan var så att mediat kom att innehålla privata semesterfilmer där avgiftsbetalaren var både skådespelare, regissör och producent.

Nu när man inte får ladda ner fritt längre och bolagen gör allt för att försöka stoppa oss (t.ex via DRM) från att göra backupkopior av de skivor och filmer man köpt. Så kan man ju undra varför den här typen av stöld får fortgå.

Numera så använder ju bolagen sina påhittade förlustsiffror till att stämma folk, så då kan de ju inte gärna också "kompensera" sig via kassetavgiften.

Privatkopieringsersättningen måste bort, eller så skall den omformas till en fond där oberoende/fristående artister kan söka bidrag för att få hjälp att ge ut sina verk. Verk sponsrade på detta vis skall naturligtvis släppas under creative commons eller motsvarande licens.

Mvh

/J-O



Tags:


Arbetsförnedringen - LOL

Dagens roliga händelse hittades av veckovis.blogspot.com ... Ett inslag från SVT.se visar fel logotyp för arbetsförmedlingen...

Arbetsförnedringen var ju ett roligare namn, själv brukar vi säga arbetsförseningen...

Ja, jag vet.... Inte direkt Piratrelaterat, men lite humor på söndagsmorgonen skadar inte...

EDIT:
SVT.se tog bort inslaget :( ... Tråkmånsar...
Se vad mystiskt Nyhetstecken från den 26e saknas trots att det borde ligga kvar en vecka...


Mvh

/J-O



Trots allt inte politiker

Mitt förra inlägg var tämligen kortfattat.
Det framgick nog dock med all önskvärd tydlighet vilken typ av "brott" som prioriteras idag.

Fast förutom den irritation man kan känna av att något som majoriteten av medborgarna anser vara OK är något som politikerna anser vara ett problemområde som bör prioriteras, så ser jag detta som något som troligen inte resulterar i något. Inte gripanden i alla fall.

Det enda resultatet som är ofrånkomligt är att utredningar av riktiga brott blir lidande.

Anledningen att jag inte tror på att det kommer att hända så mycket är väldigt enkel: Poliserna är normala arbetande människor.

De sitter inte i den lilla skyddade bubbla där proffspolitiker som aldrig haft ett vanligt jobb sitter och umgås med varandra. Den bubbla som i stort sett enbart penetreras av några lobbyister.
Poliserna representerar faktiskt samhället i stort och uppför sig som alla andra. De laddar ner både film och musik, och har troligen en helt annan uppfattning än politikerna om vilka brott som man bör satsa resurserna på att lösa. D.v.s. till skillnad från vissa politiker så brukar poliser besitta det som kallas för folkvett.

Detta är inte något "antagande" eller "gissning", jag känner flera poliser och samtliga laddar ner som tokiga.
Naturligtvis enbart för "husbehov", precis som det var tillåtet tills för några år sedan.

RPS lär få leta hårt för att hitta 15 poliser som inte laddar ner film från nätet.


Om du tycker att ovanstående inlägg uttrycker ett lätt politikerförakt så är det helt korrekt uppfattat.
De senaste två regeringarna har verkligen inte gjort något för att stärka sin trovärdighet.

Om PP kommer in i riksdagen så kanske vi kan vända trenden så att medborgarna känner att det är folk som sitter i riksdagen, folk man kan prata med och framförallt lita på håller vad de lovar.

Mvh

/J-O

En fråga om prioritering

Ett väldigt kort inlägg, men fortfarande värt att fundera lite på...


Mvh

/J-O

Telia - ta FRA-Lagen till domstol

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation – det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.


Just nu pågår ett upprop i bloggvärlden där alla som är emot FRA-lagen uppmanas att lägga ut ovanstående text i sin blogg:

Mvh

/J-O

NIX pix

Telefonen ringer:
Du lyfter på luren och svarar käckt "Mitt i maten"... Det är tyst i andra änden, helt tyst... Eller, är det inte lite elektroniska knäpp och blipp där i bakgrunden...
Är det måhända SÄPO
tänker du, men rättar dig sen det är ju FRA som avlyssnar folket numera.

Sedan kommer det en inspelad röst som säger, "Det finns tyvärr ingen säljare ledig för att ta ditt samtal just nu".

Jaha, bara en dator som kör massuppringning av folk... Nåja kunde vart värre... Du återgår till din mat innan den hinner kallna helt.

Telefonen ringer igen:
Du lyfter på luren igen, den här gången svarar du normalt "Ja det är Jocke". Det är tyst igen... men efter några sekunder och klick hörs en glättig mansröst. "Tjenare Joachim, det här är Lennart från kalsongbolaget, jag hoppas jag inte ringer olämpligt". Väluppfostrad som du är slänger du inte på luren i örat på "Lennart" utan säger "Jag sitter och äter just nu". "Ha ha, ja men det här tar inte lång stund Jocke, får jag kalla dig Jocke? Jo jag ringer från Kalsongbolaget, har du hört tals om oss?".
Du suckar lätt uppgivet och svarar "Nej det har jag inte, men jag är ansluten till NIX registret så jag undanber mig telefonförsäljning". Men Lennart fortsätter sin svada "Jodå Jocke jag förstår, men det här är en marknadsundersökning inte försäljning. Några snabba frågor kan du väl svara på?"

Du inser att enda sättet att bli av med Lennart är att svara på hans frågor. Så 5 minuter senare när Lennart fått reda på hur ofta du byter kalsonger, om du föredrar boxers och i vilken prisklass på kallingar du brukar köpa börjar samtalet gå mot sitt slut. "Ja men tack då Jocke, och eftersom du deltog i den här undersökningen så vill jag skicka dig ett paket med kalsonger". "Nej tack, jag vill inte att du skickar mig någonting" "Va? Självklart skall du ha ett paket, det är ju gratis" "Nej jag vill inte ha någonting" "Jomen det är ju inget köptvång, och du kan när som helst säga upp abbonemanget"

Till slut, trots att din mamma lärt dig att vara artig inser du att du blir tvungen att lägga på luren i örat på Lennart. Han kommer nämligen inte att göra det.... Så du lägger på luren och stoppar in din kalla mat i Micron...



Känner du igen dig i något av ovanstående?

NIX registret är bökigt:
Du måste registrera dig i två steg.
Det börjar inte gälla förrän 3 månader efter att du registrerat dig.
Det är tidsbegränsat, så du måste registrera om dig efter ett tag.
Det gäller inte mobiltelefoner.

NIX registret är tandlöst:
Företag som någon gång haft dig som kund får ringa fastän du sagt nej.
Det räcker med att kalla det för marknadsundersökning så gäller inte NIX.

Om jag kommer in i riksdagen så kommer jag att verka för att:
1. Det blir olagligt att låta maskiner ringa upp människor.
2. NIX registret ersätts av ett register där folk som vill nås av telemarketing kan registrera sig. Är du inte med == Inga samtal.

Rösta på mig i primärvalet till Piratpartiets lista.

Mvh

/J-O





Snart dags för avlyssning

Från och med tisdag får FRA koppla in sig på kablarna.
Jag vet inte om de gör det omedelbart eller om det är att de då begär att få göra det, så att det blir några dagar till med brevhemlighet.

Hur som helst vartefter de kopplar in sig, med diverse störningar som följd så kommer all kommunikation att övervakas. -folk pratar i stort sett bara om trafik över internet. Men det är inte specificerat att det är internet trafik det gäller, utan trafik som passerar gränsen, så det är en hel del mer...

På jobbet har vi våra mailservrar (Lotus notes) stående i en stor serverfarm i UK, så även mail jag skickar "lokalt" till en kollega i sverige passerar gränsen. Det är många stora företag vars WAN-länkar nu blir övervakade och vars interna trafik kommer att övervakas.

Normalt är jag skeptisk till den alltför stora makt som företag har tillåtits ha gentemot individer på sistone, t.ex via IPRED som ger företag lättare att få ut loggar från ISP:er än vad polisen har, då polisen fortfarande behöver ha en skälig misstanke om brott (dessutom med ordentlig påföljd) för att begära ut sådan information.

Hur som helst, jag undrar vad t.ex AZ med sina lobbypenagr tycker om att deras interna mailtrafik till/från deras Forsknings och utvecklings avdelningar i Södertälje och Lund avlyssnas?

Jag kommer att på tisdag ändra min mail-signatur på jobbet till att innehålla en notice om att FRA avlyssnar all mail till från mig och om man har ett problem med detta får man vända sig till svenska regeringen. Om nog många gör samma sak tror jag att vi kommer att få se en helt ny grupp intressenter i FRA diskussionen.

Politiker verkar ju tyvärr inte lyssna på vare sig lagar eller logik, men pengar brukar de ju lyssna på

Mvh

/J-O

Upphovsrätten i all ära...

Men har vi verkligen rätt fokus här?

Alla pratar om upphovsrätten ur artistens perspektiv kontra skivbolagen o.s.v. Det pågår diskussioner där vi tittar på skillnader mellan ideel rätt (Som vi är för) och kommerciell rätt (som vi vill begränsa).

Både internt och i media förs diskussioner kring hur artister (och i viss mån skivbolagen) skall kunna få betalt, andra sätt att distribuera och detaljer i skyddstider. För oavsett hur vissa försöker svartmåla oss är det ju ingen som anser att folk inte skall kunna tjäna pengar på sitt jobb.

Men jag känner att vi förlorat ett väldigt viktigt perspektiv.
Upphovsrätt i all ära, men vad hände med MIN ÄGANDERÄTT ???

Om jag köper en skiva, så har jag enligt mig rätt att lyssna på den, när och hur jag vill. Om jag vill ut och jogga så passar det mig bättre att rippa ner den till MP3 format och lyssna på min MP3 spelare.

Jag vill kunna stoppa CD-skivan i min dator och lyssna på den där när jag sitter på tåget, utan att någon DRM programvara blåskärmar den eller stoppar mig från att spela skivan.

Jag vill kunna bränna en kopia och lyssna på i bilen, för jag vill inte att min fina originalskiva går sönder i första bästa gupp jag åker i.

Jag vill INTE vara tvungen att köpa en "licens" för varje media jag vill kunna lyssna på en låt. Jag HAR köpt låten och det är inte skivbolagen som skall välja i vilken utrustning jag väljer att lyssna på den.

Diskussionen handlar mest hela tiden om artistens rätt och bolagens rätt att få betalt, nästan aldrig får vi över bollen på deras planhalva och diskuterar konsumentens rätt att använda det han betalt för.

Mvh

/J-O

TV-Licens, vaddå, varfördå?

Nu hör jag väl normalt inte till den kategori människor som förspråkar skatter, men frågan är ju varför man har valt att i detta fall ha en avgift.

Troligen har det väl att göra med att man någon gång i en grå (eller åtminstone svart-vit) forntid inte kunde motivera att ta ut en skatt från alla männsikor för en tjänst som inte utnyttjades av alla.

Men i nuläget så finns det väl väldigt få människor i sverige som saknar TV.

Radiotjänst har börjat gå bärsärk och försöker tvinga in pengar från affärsinnehavare som har övervakningskameror eftersom det är en typ av TV-mottagare. Om de får som de vill så kommer de snart att kunna ta in avgift för alla som har en datorskärm också.

Om nu i stort sett varenda människa i Sverige ändå skall betala avgiften, då är det väl lika bra att vi tar några spänn på skattesedeln för att betala för den TV-infrastruktur vi har idag.

Om vi slipper Radiotjänst, deras "pejlare", reklamkampanjer och snigelodlingar, borde kostnaden på skatten bli lägre än vad avgiften är idag.

TV-program som betalas med sådana här medel bör släppas under Creative Commons licens och ligga publik för att titta och laddas ner, i.e. bort med allt vad 30-dagars regler heter på SVT:s webiste.

Ställ gärna frågor till mig i min frågetråd för min kandidatur i primärvalet.

Mvh

/J-O

Blif din egen ISP

Jag har just varit på Juliagruppens diskussionsmöte på ämnet "Blif din egen ISP".

Värd/Föredragshållare/Moderator var Jussi Karlgren.

Grundtemat gällde tanken att så länge det finns många operatörer kommer marknaden att vara öppen, men om det blir ett fåtal operatörer blir det mycket enklare för dem att besluta sig för att filtrera trafik.
Hur blir man en ISP? Är man en ISP om man tillhandahåller tjänster som t.ex email?
Hur sätter man upp en "riktig" ISP som köper bandbredd av t.ex. banverket.

2 inledande föredrag hölls.

Det första var av Christopher Kullenberg från Juliagruppen.
Han började med en liten anekdot om hur en internetanvändare i mexico fick bättre prestanda ur sitt internet genom ipredator i sverige än lokalt i mexico. Det verkar klart påvisa att det sker en hel del flitrering och prioritering på internet i det tysta.
Den del jag fann mest intressant var dock gällande AD-hoc nätverk, dels i afrika, dels i tyskland.
Klart intressant utgångspunkt för en vidare diskussion kring robusthet och failover, som jag hoppas kunna ta någon annan gång.

Det andra föredraget var av Joakim Eriksson från SICS.
Detta föredrag handlade i stort om hur väldigt många av våra saker snart kommer att vara internetanslutna, samt hur lite hårdvara som egentligen krävs.
SICS är med och driver detta framåt och har utvecklat världens minsta fullständiga IPv6 stack, enbart 11kilobyte stor.

Med tanke på diskussionen kring IPv4 vs IPv6 vill jag även posta denna youtube-länk till alla som var där.
Mvh

/J-O


Om FRA-lagen

Mikael Elmlund gjorde just ett underbart uttalande på sin blogg liberal och långsint, där han skriver:

FRA-lagen kommer att hamna i samma historiska kategori som ras-lagar, tvångssterilisering och etniskt betingad tvångsomhändertaging av barn, kategorin av kräkningar som aldrig får glömmas, och som knappast kan förlåtas.

En klart underbar kommentar, och dessutom sann...

Jag har i kommentarer på tidigare bloggar funderat på om vi i ett utbrott av civil lydnad skulle skicka en CC till regeringen varje gång vi skickar ett mail.

Om de så gärna vill läsa vår korrespondens borde de inte behöva gå via FRA som ju ät tänkt att övervaka andra nationer, inte vår egen befolkning.

Så, en CC till Reinfeldt eller Ask vore väl en ide.
Det gör dessutom att behovet av datalagringsdirektivet faller.
Regeringen och alla departementen har ju redan reglerat att alla brev/mail som kommer in måster diarieföras och sparas. Så då behöver vi inte tillföra några nya processer och kostnader till ISP:erna.
Systemet med registratorer är ju redan fullt fungerande och i full gång.

Mvh

/J-O

Intern Kärlek

Känner att jag måste posta maloki's fina samling av länkar till primärvalskandidaternas bloggar.
Mest för att själv kunna hitta dem snabbt.

Min lilla blogg är ännu inte med då jag inte offentliggjort den ännu.
Men det kommer

Men det var hur som hels bra då jag hade tappat bort länken till Curt's blogg
som jag hade tänk kommentera på. ;-)

Curt var inte med på min topp-lista, men ovanstående inlägg har ändrat på den saken.

Mvh

/J-O

Första posten

Jaha, första bloggposten någonsin...
Upp till för en månad sedan trodde jag nog inte att jag skulle starta en blogg.

Jag har i och för sig med jämna mellanrum publicerat texter om mina tankar och åsikter på nätet, men aldrig i den här formen. Bloggande för mig har alltid haft skimret av "internet dagbok" och jag ser inte att jag har saker att säga varje dag.
Dock ser jag att andra bloggare som jag tycker har bra och intressanta åsikter inte heller med nödvändighet skriver saker varje dag.
Inför primärvalet så kommer jag nog att behöva ha en blogg, så det är lika bra att sätta upp en.
Skulle jag hamna i riksdagen kommer den hur som helst att behövas för att nå ut med information till partimedlemmarna.

Kommer jag inte in i riksdagen (eller inte ens med på valsedeln) får jag väl överväga att publicera mitt normala svammel här istället för på den website jag har för det idag.

Hur som helst, jag utgår från att ingen någonsin kommer att läsa just denna post, jag skriver den enbart för att ha lite textblock och någonting att använda när jag försöker få bloggen att se ut som jag vill ha den.
Om jag börjar använda denna blogg på riktigt (I.e kommer med på valsedeln) så kommer jag att se till att bli av med reklamen.

Mvh

/Jan-Olof

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0