Vansinne att patentera idéer

Mjukvarupatent är bara fel. Det finns ingen verkshöjd, och algoritmer har inte heller den typen av värde. När Donald Knut säger att det inte finns något värt att patentera när det gäller algoritmer, då finns det inte.

Men ännu värre är det när det kommer till rena idéer. I mjukvarufallet kan man i alla fall tänka sig någon typ av upphovsrättsskydd, även om det nu inte har ett dugg med patent att göra. Men idéer...

Det amerikanska företaget Losdys försöker begära in patentavgifter från utvecklare som i sina programvaror lagt in möjligheten att först testa och sedan göra en uppgradering online. Med tanke på diverse freewarekonstruktioner, "Try before you buy" och liknande som varit i omlopp sedan Amiga-tiden får man anta att detta patent måste vara väldigt gammalt om det skall gälla.

Men är det någon enda person någonstans som tror på att idén att testa först och sedan uppgradera till en full-version är så nydanande och revolutionerande att ingen annan någonsin skulle kunnat få idén igen?

IBM har t.ex. ett patent som beskriver processen att när man gör en buggfix så kan man testa programvaran efteråt för att se om problemet löste sig, och om allt annat fortfarande fungerar. Regresionstestning alltså, är inte det en så fullständigt naturlig del av utveckling/programmering att det är i stort sett en ryggmärgsreflex för en programmerare? Men det finns faktiskt ett patent för det.

Patent är till för att skydda uppfinningar av teknisk art, inget annat. Alla andra typer av patent borde strykas som ogiltiga rakt av.

Mvh

/J-O

Tags: ,


xmpp någon?

Det finns ju ett antal människor som tycker illa om att Skype används väldigt mycket internt. Skype är ont för att det inte är opensource, och därför kan man av religiösa eller liknande skäl inte använda det.

Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om sånt. Jag gillar opensource och föredrar att kompilera upp mina program själv, men om det finns ett kommersiellt eller "instängt" program som gör det jag vill bättre än opensource-motsvarigheten kan jag lugnt tänka mig att välja det första alternativet.

Men nu ser jag att pyttemjuk tänker köpa Skype. Då sitter M$ på MSN, Lync och Skype... Hur många plattformar för att se vilka kompisar som är online, och chatta med dem behöver man i sortimentet? Även om jag inte religiös opensourcefanatiker som fullkomligt hatar all typ av instängd kod är jag däremot väldigt skeptisk mot monopolsitationer.

Så jag antar att jag får börja se över alternativen till skype. D.v.s. någon av de xmpp-klienter som vår skype-hatande falang förespråkar.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Jaaa!!!! En storebror mindre

Glädjeyra i städerna, dags att bada i fontäner och knäcka champagneflaskan som stått och väntat på det där speciella tillfället.

Mannen som lyckades ta av Orwell initiativet, och få övervakningssamhället döpt efter sig själv istället, fadern till datalagringsdirektivet, lämnar politiken. Då han nu är politiker så är ju frågan om man helt vågar lita på detta besked, men man kan ju i alla fall hoppas!

Om han är nog osams med Juholt så kan det ju hända att han faktiskt stannar borta, och helst stannar i USA för att aldrig mer sätta foten på svensk mark.

Nu behöver vi bara bli av med Beatrice Ask och de senaste 12 årens lagstiftning så är vi på god väg mot ett rättssäkert och demokratiskt samhälle igen.

Solen skiner, morgonkaffet är i magen och det ser ut att bli en underbar dag.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Att motverka ett syfte

Jag är en av de som en gång röstade för ett EU-medlemsskap. Jag röstade även för införandet av Euro.

Grundidén med EU verkade bra, och Euro var jag positiv till då jag reste en massa i jobbet och det skulle underlätta att slippa växla valuta hela tiden.

Men EU idag och det EU som det en gång röstades om är inte alls samma organisation. Det är idag ett illa dolt försök att skapa ett Europas förenta stater, där all makt flyttas från medlemsstaterna in till centralt håll. Däremot tillsätter man president och kommisionärer på byråkratisk väg istället för via demokratiska val.

Men en bra sak som funnits kvar med EU är i alla fall den interna rörelsefriheten. Tyvärr så har allas vår favoritbyråkrat Cecilia Malmström just öppnat upp för att Nicolas Sarkozy, Europas motsvarighet till Kim Jong Il, och il Duce Silvio Berlusconi skall få begränsa rörelsefriheten internt över EU:s gränser.

Way to go Malmström, det märks verkligen att när man hamnat i kommissionen så jobbar man åt sin plånbok och inte åt medborgarna. Går detta igenom så har EU:s sista existensberättigande försvunnit.

Mvh


/J-O

Tags: , ,


Konsten att bränna pengar

Det blev ett ganska stort rabalder när Gudrun Schyman eldade upp en hög pengar i Almedalen förra året. Det stack nog i ögonen på en hel del av hennes väljare, men hon fick ju i alla fall en väldig massa mediatäckning för tilltaget.

Nu hör ju inte jag till dem som tror och tycker att all publicitet är bra publicitet, men nu hade hon ju trots allt fått pengarna donerade för just detta ändamål.

Det är dock en väldig skillnad på att bränna pengar man har, och att bränna pengar man inte har. I sedvanlig ordning ligger på medlemsmötet en motion om att byta namn på Piratpartiet.

Nu råkar jag gilla namnet och ser inte alls de negativa effekter som motionären pratar om. Namnet är inarbetat och numera välkännt, de pensionärer som skulle avskräckas av namnet skulle inte röstat på oss i vilket fall. Men det är inte min egentliga poäng.

Att byta namn vore en ekonomisk katastrof och liktydigt med självmord.
Att byta ett varumärke kostar multum, det är pengar som partiet inte har och aldrig har haft.

Alla vi som har köpt T-shirts, hoodies, flaggor och annat med partinamnet på kommer att ha kastat pengarna i sjön. Det är våra egna pengar som vi som medlemmar lagt ner för att köpa dessa och visa stödet för vårt parti.

Skulle vi byta namn har vi brännt upp alla de pengar som våra medlemmar offrat på profilprodukter, men den pengabränningen skulle inte resultera i flera veckors prat i tidningar och på TV, utan enbart i minskad synlighet.

Gör inte det misstaget.

Jag uppmanar alla att hårdbevaka denna motion så att vi oavsett vilket förslag som vinner i första rundan, sedan kan se till att det avslås.

Mvh

/J-O

Tags:


Mer trevlig läsning

SvD Brännpunkts andra artikel på temat pressfrihetens dag.

Trevlig läsning, synd bara att man begränsar sig till att tala om dessa frågor en gång om året, då frågorna som tas upp borde räknas som viktiga även annars.

Slutklämmen var dock bra:
    "Men pressfriheten är förvisso inte en fråga enbart för journalisterna. Vi behöver en medborgarrättsrörelse till försvar för yttrande- och tryckfriheten eftersom det är på den hela vår demokrati bygger. "
Ja, Piratpartiet behövs, och behovet blir större för varje år som går.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Men Sverige då?

Idag är det den internationella pressfrihetsdagen, och med anledning av detta finns ett inlägg på SvD Brännpunkt.  

Inlägget är generellt sett bra och visar verkligen hur illa ställt det är i EU idag, med medlemsländer som delar på 70:e platsenn med länder som Kenya och Benin.

Dock tycker jag att det hade varit mer av intresse om man istället för att titta ut i världen och jämföra hade riktat blicken mot Svensk media och svensk lagstiftning.

Bara att man varit tvungen att starta initiativ som radioleaks.se visar ju att man i grund och botten är medveten om elefanten i rummet, men av någon anledning väljer ingen att peka på den.

Meddelarfrihet och meddelandeskydd är rätt viktiga delar för att yttrandefriheten skall kunna utnyyttjas. FRA-lagen kombinerad med datalagringsdirektivet lämnar inte många öppningar för någondera. Brevduvor är helt enkelt inte längre ett praktiskt sätt att överföra meddelanden.

Att sätta upp siter som radioleaks visar att man är medveten om att klimatet idag är sådant att folk inte vågar säga rakt ut vad de tycker utan då måste "läcka" information till media anonymt, varför är det så. Är inte det ett problem värt för media att gräva lite i?
    Vi måste på allvar föra en diskussion om hur EU ska kunna garantera att grundläggande rättigheter, däribland pressfrihet, respekteras i hela unionen. Att inte respektera EU:s gemensamma regler måste få konsekvenser.
Ja, det är superviktigt att EU respekterar och garanterar dessa grundläggande rättigheter. Tyvärr känns det inte riktigt trovärdigt, om man tittar på att länder som frankrike är tongivande i EU. De där gemensamma reglerna verkar ju gå käpprätt åt fel håll.

Datalagringsdirektivet är en styggelse, som vi t.ex. inte bör respektera. Visst eländet har en svensk far, men är likt fullt en EU-gemensam hjärnblödning.

Och när vi då talar yttrandefrihet och pressfrihet, vilken nytta har det egentligen, om man hindrar foolk från att läsa det som skrivits? Cecilia Malmström och det EU-gemensamma censurfiltret som skall göra det möjligt att filtrera bort websidor som inte befolkningen bör få se.

Försök inte ens skylla på barnporr, ingen tror längre på det där då vi redan sett vad olika länder önskar använda filtret till. Stoppa nätpoker verkar vara en betydligt större anledning än den påstådda barnporren.

De stora film- och skivbolagen vill blockera sajter som The Pirate Bay. Flera europeiska länder, som till exempel Italien, blockerar utländska pokersajter. Litauen antog nyligen en lag som gör det olagligt att uttrycka sig positivt om homosexualitet. I Polen får man inte informera om vart polska kvinnor kan vända sig för att göra säkra och lagliga aborter utomlands.

Så, det är välkommet att media sätter lite fokus på yttrandefrihet och pressfrihet idag, det vore dock även bättre om man gjorde det även årets övriga dagar.

Mvh

/J-O
Tags: , ,

Jubel och visslingar

Via Kunskapssamhället nås jag av nyheten att KU tar upp frågan om hur regeringen gått bakom ryggen på riksdagen för att låta utländska intressen spionera på svenska medborgare.

Maria Ferm har väl då ställt frågan till KU som tar upp det, vilket är bra då enbart riksdagsledamöter kan KU-anmäla ministrar och ingen annan verkar haft nog med råg i ryggen för att göra det.

Jag har ju i några tidigare inlägg påpekat att detta bör göras, så denna nyhet var verkligen uppskattad.

Men vad baserar jag då min åsikt på? De två länkarna ovan pekar ju bara på inlägg där jag säger jag tycker Reinfeldt är en landsförrädare och att han och Ask bör KU anmälas.

Jo, så här är det.
Jag anser att man brutit mot Regeringsformen kap 10, 3§ första stycket samt brottsbalken kap 19, 3§, genom att i möten med främmande makts representanter sluta avtal samt föra diskussioner om hur avtalens egentliga innebörd skall kunna hemlighållas för riksdagen.
    Regeringsformen Kap 10,
    3 § Riksdagens godkännande krävs innan regeringen ingår en för riket bindande internationell överenskommelse som
    1. förutsätter att en lag ändras eller upphävs eller att en ny lag stiftas, eller
    2. i övrigt gäller ett ämne som riksdagen ska besluta om.

    Brottsbalken 19 kap,
    3 § Om den, som fått i uppdrag att för riket förhandla med främmande makt eller annars bevaka rikets angelägenheter hos någon som företräder främmande makts intresse, missbrukar behörighet att företräda riket eller annars sin förtroendeställning och därigenom orsakar riket avsevärt men, döms för trolöshet vid förhandling med främmande makt till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid.
Eftersom det i de fall som avslöjats via wikileaks, både IPRED och FRA:s avlyssning och informationsutbyte, gäller lagstiftning, vilket faktiskt råkar vara riksdagens bord att besluta om så bryter man mot Regeringsformen enligt ovan. Och genom att t.ex. smyga sig med i NATO utan att meddela riksdagen detta, samt genom att tillåta utländsk skiv och filmindustri besluta hur svensk lagstiftning skall gå till så kan jag inte se annat än att man bryter även mot Brottsbalken enligt ovan citerade paragraf.

Det skall bli intressant att se huruvida KU har nog med moralisk ryggrad för att göra någonting åt detta lilla övertramp, eller om det bara blir en "För inkompetenta för att kunna ställas till svars".

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


RSS 2.0