Skrämselpropaganda

I Svd idag finns en artikel om cyberkrigsföring, med den spännande rubriken "Attack i Cyberrymden". Kontentan av artikeln är att förstärka bilden av att Sverige skulle vara extra utsatt och att säkerhet på internet är en militär angelägenhet.

Artikeln Går ut hårt med att "Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder och därmed ett lätt mål för en it-attack." och avslutas i stort med påpekandet att "Cyberkrigföringen är också asymmetrisk. En part kan med små resurser orsaka enorm skada hos en betydligt större motståndare."

Däremellan visar man på en massa statistik om hur mycket attacker det är mot USA, samt påpekanden om rapporter från säkerhetsföretag som McAfee som också pekar ut denna risk. Tja, att världspolisen USA blir angripen är väl inte direkt förvånande, inte heller att ett företag som säljer säkerhetslösningar går ut och påpekar risker för att öka sin försäljning.

Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder. Det har vi varit ganska länge om man ser på saker med den tidsskala som gäller i IT-branchen. Generell datorvana och god nätverkskoppling gör att de flesta användare har fungerande antivirus och brandväggar på sina datorer, samt håller dessa och operativet uppdaterade. Så med en väldigt stor mängd internetkopplade medborgare, och den så kallade "assymetriska" modellen som nämns ovan är det tydligt att på internet är sverige en Supermakt.

De senaste två regeringarna har koncentrerat sig på att måla ut hotbilder och skrämma befolkningen för att försöka få stöd för mer övervakningslagar.

Lag efter Lag, den ena mer integritetskränkande än den andra har tvingats igenom systemet under påstådda hot om terrorism, trots att Säpos egen analys är att hotet är fortsatt lågt.
Övervakningskameror finns snart på varenda buss och varenda gathörn, fastän undersökning efter undersökning visar att de inte har den mista effekt på brottsligheten.
Diskussioner förs om att kuna döma ut straff längre ner i åldrarna och bruka hårdare metoder mot "ungdomsbrottsligheten" trots att undersökningar visar:
1. Hårdare tag ger ingen bättre effekt
2. Ungdomsbrottsligheten ökar inte överhuvudtaget.

Det är inte farligare ute på stan idag än för 30 år sedan, däremot så sprids ett budskap via media (som bara är intresserade av feta rubriker) och program som efterlyst, som får folk att uppfatta att det plötsligt är en massa hot "därute".

Efter andra världskriget var Sverige ett av få länder som inte var bombat sönder och samman, politikerna lät oss förlora det försprånget.
På internetsidan har vi legat i framkant väldigt länge, både gällande användande och innovation/utveckling av nya tjänster. Låt inte politikerna lagstifta bort det försprånget också genom att göra om Internet till ytterligare en variant av kabel-TV.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: Michael Gajditza

Igår skrev jag ett inlägg i min blogg som jag tycker visar på ett tydligt sätt att tesen "Hårdare tag-längre straff = mindre brottslighet", är fullständigt iskall och lika fel som dess kritiker alltid hävdat.

2010-03-15 @ 11:20:06
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21909
Postat av: M

Word!

2010-03-15 @ 11:31:38
Postat av: Jan-Olof Flink

@Michael

Ja, det är flera artiklar/undersökningar på sistone som visar just det. Både att hårdare straff är verkningslösa och att ungdomsbrottsligheten faktiskt inte ökar.



Mvh



/J-O

2010-03-15 @ 12:41:21
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0