Jag håller inte med
Jag skulle dock vilja säga att min analys av det hela är tämligen annorlunda.
Visst, valet var katastrofalt, men det har inte ett jota att göra med vare sig att vi har ett smalt program eller att det ibland är sandlådestatus på den interna diskussionen i partiet. Vi fick ganska lite synlighet i valrörelsen och folk tyckte att plånboken var viktigast.
Svensson har ännu inte kännt av effekterna av den övervakningsstat som rullas ut. De flesta som jobbar med IT-system, säkerhet eller någon typ av förvaltning vet att det är ett rent helvete att försöka få budget för förebyggande åtgärder, medan när något skitit sig får man göra allt som krävs.
Samma händer oss i valrörelsen, vi försöker få folkets mandat att skydda dem från otrevligheter som riskerar att inträffa. Ju mer folk börjar känna av effekterna av politiken som förs, ju mer stöd kommer vi att få.
Jag håller också med på att vi bör bredda vårt program, men väldigt långsamt och försiktigt, annars kommer vi att hamna i det otrevliga läget att expressens rubriksättare fick rätt.
Flera Piratpartister gör nu samma misstag som bokstavsvänstern, vid minsta motgång eller oenighet så förökar man sig genom delning.
Som före detta moderat gillade jag alltid den saken med vänstern, det är det som har hållt dem utanför maktens korridorer fram tills Sahlin närapå släppte in Ohly. Jag gillar det dock inte när jag ser piratpartister som gör det.
Carl Johan Rehbinder är ju en trevlig kille med många bra idéer, dock misstänker jag att anledningen att han försöker med liberaldemokraterna är att PP inte tog in sexualliberala frågor i sitt program, liksom vi heller inte tagit in de drogliberala frågor andra har lobbat för.
Att starta ett nytt parti tror jag dock är ett dåligt alternativ, Piratpartiet har nu använt ganska lång tid till att arbeta in sitt "varumärke". Liberaldemokraterna kommer att behöva göra samma resa igen. 2014 kommer det först att vara EU-val, där kommer vi att bjudas in i debatten då vi faktiskt är representerade i parlamentet, vi har gjort saker vi kan peka på, vi har varit en bra samarbetspartner och fått mycket legitimitet och cred. Så vi har en god chans att stanna kvar i EU-parlamentet. Riksdagsvalet är bara ett par månader senare, så till och med Svensson kommer att ha EU-kampanjen i minnet, så vi har draghjälp till riksdagsvalet.
Av de som bloggat positivt om debattartikeln tror jag att Svensk Myndighetskontroll är den jag helst vill bemöta.
-
I dagens Expressen kommer ett utspel som i sin förlängning kan innebära ett samgående mellan Piratpartiet och Liberaldemokraterna. Det avgörandet ligger nu helt i händerna på Piratpartiet som har att besluta om sin egen framtid nu i april.
Vad gäller sakfrågor så är Liberaldemokraterna helt överens med PP i de frågor som PP driver angående internet, Ipred, datalagring, FRA med mera. Där finns alltså inga hinder för ett närmare samarbete.
Visst har Bard väldigt bra idéer om andra områden, men gäller det upphovsrätt och fildelning, internetcensur är jag inte lika övertygad om att de åsikterna stämmer överens med Piratpartiets.
Men skall man sedan dissikera själva debattartikeln så blir jag faktiskt ganska sur över att det flera gånger nämns saker som "inte bara framför datorskärmen", "våga ta steget bortom sina datorer" o.s.v.
Både Carl Johan och Caspian lär vara mycket väl medvetna om att Piratpartiet inte alls gör denna begränsning. Vi har dock haft ganska mycket fokus på internet då man genom speciallagstiftning och stigmatisering försökt begränsa friheten där på ett sätt man ännu inte vågat göra utanför, i "den fysiska verkligheten".
Det låter mer som att man/Bard vill ta bort fokus från internet, just för att se till att de inskränkningar av friheten på internet han gillar skall kunna genomföras.
Att sedan alla tre skriver under artikeln i egenskap av piratpartister men inte med ett ord nämna Liberaldemokraterna, känns inte det lite misstänkt. Ungefär som när Nokia för några år sedan i sin delårsrapport spådde en nedgång i försäljningen av fasta system. Det intressanta i det hela var att Nokia vare sig tillverkade eller sålde fasta system, det gjorde däremot Eriksson, vars aktier dök på grund av den förväntat minskande försäljningen.
Söndra och Härska är en effektiv devis. Söndra piratpartiet för att se till att det inte finns någon motkraft mot internetcensuren. Jag tror inte Liberaldemokraterna har någon chans alls i riksdagsvalet, frågan är om alexander Bard tror det heller, eller om han nöjer sig med att sabba för Piratpartiet.
Jag tycker Alexander Bards medförfattare skall fundera över om vilket de tycker är bäst, Piratpartiet i riksdagen 2014, eller två liberala partier utanför.
Fler om detta: Opassande, Sysadminbloggen, Free and Thinking
Mvh
/J-O
Tags: Piratpartiet, Liberaldemokraterna, Dolkstöt
Hej!
Jag skrev mitt blogginlägg med andan i halsen, en macka i näven och ett tåg som väntade......S Lite slarvigt med samgående som du påpekar, visst är det en möjlighet men en valteknisk samverkan eller liknande ligger nog närmare till hands.
Så ett klargörande angående Alexanders inställning och det gör jag enklast genom att berätta att Liberaldemokraterna har (pirat)kopierat PP:s politik på det informationspolitiska området vilket du kommer att kunna se i det manifest som vi publicerar nu inom kort."Visa män ändrar åsikt, aldrig de dumma", har någon sagt och Alexander är en vis man.
Mvh Micke
När författarna nämner att ta upp blicken från internet menar dem inte att blicken ska lämna internet utan att PP borde kunna se de inskräkningar som sker AFK tydligare. Till exempel den haverarde strategin mot narkotika som nu har yttrat sig i att polisen får tvångstesta BARN om narkotikabruk.
Det var partiprogrammet som inte förmådde locka väljare utanför den närmsta sfären kring PP och att gå in i 2014 med ett oförändrat partiprogram komemr vara dömt att misslyckas. Den bästa möjligheten att hålla liv i rörelsen är därmed att bredda programmet , precis på det sätt som L nu försöker göra. L har inget egenvärde att driva frågorna som separat parti, när PP har trovärdighet och organisation som gör det lättare. Men då måste PP våga göra en sållning och ta svåra beslut, för att kunna bilda en stark näve mot etablissemanget i integritetsfrågorna och närliggande frågställningar.
Stirra dig inte blind på Bard, för han är bara en av de hundratals som håller på att skapa partiprogrammet.
L försöker inte söndra PP utan tvärtom stärka den. Söndra gjorde vi som bäst själva när jag fortfarande var medlem i valrörelsen. jag hörde att jag inte var ensam utan tiotusentals andra gick ur partiet efter valet. Utan förnyelse kommer partiet dö ut på samma sätt som Fi har gjort. PP står inför ett vägskäl: antingen vågar man sticka ut och skapa en bredare plattform eller så kör man med samma partiprogram 2014 och håller tummarna på att avsaknad förnyelse helt plötsligt ska förmå att locka en tiodubbling av väljare. För att nå upp till 2009års siffror igen räcker det inte med att skylla på dålig mediaexponering. Pp måste TA FÖR SIG och ha något att säga i debatterna, för att få uppmärksamhet.
@Michael, jo man får ju hoppas. Jag vill gärna tro gott om folk, samtidigt så finns tvivlen där.
@MRhama, ja, jag tror också att L till största delen är bra, men kan du förklara syftet med det där inlägget? När de nu skrev under det som piratpartister?
Tvångstester av barn, som är djupa intrång i integriteten är vi redan mot. Att vi får mest synlighet på internetfrågorna är en sak, men att påstå att det är de enda som finns är något annat.
Vill bara skriva att jag tyckte den här posten var mycket bra. Fools rush in where angels fear to thread.
Kommer också ihåg ditt gedigna arbete i valet. Du är en klippa i partiet.
Vill bara skriva att jag tyckte den här posten var mycket bra. Fools rush in where angels fear to thread.
Kommer också ihåg ditt gedigna arbete i valet. Du är en klippa i partiet.
Viktualiebrodern: Problemet är att om du inte har ett ordentligt väljarstöd så har du allt att förlora utav att tveka och fega.
Det finns ingenting överhuvudtaget att vinna på att hålla kvar vid en ej fungerande strategi. Vill man vinna så måste man våga.
Det är precis som med allt annat i livet.
Skrev nyss detta hos Emma: Risken är bara att utvecklandet du vill se slutar i ett avvecklande och jag tycker det vore otroligt synd om PP dog sotdöden så att säga.
Vi har nog alla våra olika skäl för varför vi engagerat oss politiskt och för varför vi lägger ner så otroligt många timmar på detta engagemang. Någonstans så tror jag ändå att vi alla gör det för att få en möjlighet att påverka och förändra sådant i samhället som vi tycker är fel på olika sätt.
För att slutligen få en sådan möjlighet så måste vi också hitta vägar som leder oss till de församlingar där sådant inflytande utgår från och praktiseras. Möjligheterna för PP att få igenom sin politik på de områden som är PP:s hjärtefrågor torde öka om man söker samverkan med ett parti som har en heltäckande politik där PP:s frågor och politik får bli även det partiets politik.
I den vågmästarroll som PP hoppats på så har man sagt att man skulle ge sin röst åt det politiska alternativ som gav PP mest tillbaka vad gäller genomförandet av piratpolitiken. (L) har kopierat PP:s politik på området och gjort den till sin egen och i en samverkan så har jag svårt att se hur man skulle kunna lyckas bättre än vad PP gör i det fallet!
För de som vill så kan jag även bjuda in till vårt första Pub Liberal på onsdag 16/3 i restaurant Cattelins lokaler i gamla stan. Det blir en kväll på temat "Sveket mot liberalismen".
Paneldebatt om hur vi kan bygga allianser över partigränserna, och stoppa marschen mot ett kontrollsamhälle, för att skapa ett liberalt Sverige – på riktigt. PANELEN: Camilla Lindberg (Fd Riksdagsman för FP, liberal debattör), Carl Johan Rehbinder (L), Fredrik Federley (Riksdagsman, C), Rick Falkvinge (PP), MODERATOR: Alexander Bard (L). Start kl. 18.30
Vi kommer sedan att köra en pubkväll onsdagar varannan vecka under våren med olika inbjudna talare och debattörer på olika teman.
@Michael
"Möjligheterna för PP att få igenom sin politik på de områden som är PP:s hjärtefrågor torde öka om man söker samverkan med ett parti som har en heltäckande politik där PP:s frågor och politik får bli även det partiets politik"
Samtidigt skulle ett L-parti (som jag ser det) vara knutet till höger-blocket och alla vänsteranhängare i PP skulle nog ha väldigt svårt att stödja L. Eller menar du att L skulle söka samma vågmästarroll som PP har gjort? (på ett trovärdigt sätt)
Citat:
"Samma händer oss i valrörelsen, vi försöker få folkets mandat att skydda dem från otrevligheter som riskerar att inträffa. Ju mer folk börjar känna av effekterna av politiken som förs, ju mer stöd kommer vi att få."
host
Problemet är väl snarare att PP inte riktigt hängt med? Ni har ju fastnat och ser inte hur folks integritet kränks på helt andra områden. Världen är mer än internet...
PP borde (precis som Liberaldemokraterna) stå upp för allas rätt till integritet, inte bara på nätet.
Dags lämna datorn för att se hur världen ser ut
Jag kan förstå vad de säger, även om jag inte anser att Piratpartiet är på väg mot ett totalt haveri.
Som jag ser det har piratpartiet lyckats arbeta in namnet väldigt hårt på Internet och Intigritetsfrågor.... men bara där. Detta är medvetet för att kunna få människor från alla delar att ställa sig bakom dessa frågor. Men nu när partiet är mer etablerat kommer förväntningar på en bredare politik, här uppstår problem för PP.
Jag ser Liberaldemokraterna och Piratpartiet som väldigt närbesläktade, där LD står för den breda politiken men är helt okända och PP har en tydlig smal profil och är kända.
Jag skulle vilja se att man tillsammans sätter sig ner och snackar om sammarbete, som en delad riksdagslista till nästa val. Samt att man putsar bort de mest kontrovesiella liberala frågorna, inte så att man tar bort dem helt men så man inte framstår som ett gäng piratkopierande drogliberaler...
<a href="http://tankesmedjandumbo.blogspot.com/">Tankesmedjan Dumbo</a>
@Peter Ingestad,
tankesmedjan ser i och för sig ut att vara intressant, men ville du ha sagt något med länken?