Förtidspension eller Medicin?

På SvD brännpunkt får vi idag läsa om nästa steg i nedmonteringen av det sociala skyddsnätet. Lagen om läkemedelsförmåner skall omtolkas, vilket verkar få till följd att mediciner som uppfyller alla övriga krav kan dömas ut bara för att de kostar för mycket.

Visst är det väl oftast en bra tanke att försöka spara pengar där man kan, men som så ofta resulterar det i dumsnålt beteende och besparingarna riskerar att istället bli ökade kostnader.

Om man med behandling kan leva ett fullgott, fullångt och aktivt liv och utan behandling Obehandlad kommer att råka ut för fettansamling i organen, infarkter, blödningar samt frakturer i skelettet med en förväntad livslängd på 12 år. Riskerar inte även det sistnämnda att kosta en hel del i sjukhusvård, kostnader för sjukskrivning eller förtidspension, kostnader för kommunal hemtjänst. För att inte nämna det samhällsekonomiska inkomstbortfall som kommer av att en medborgare inte arbetar och att släkt och vänner kanske också avstår från jobb för att kunna ta hand om och umgås med den sjuke.

Det är helt rätt att den offentliga sektorn alltid skall kontrollera om det finns ett billigare alternativ, men i den jämförelsen skall inte "låta bli att göra något" finnas med, det kommer alltid att vara billigare än vård. Men vad fyller i sådana fall vården för funktion för samhället?

Om medicinpriset är för dyrt, fundera då på att omarbeta lagstiftningen för medicinpatent, så att medicinpriset bättre avspeglar kostnaden för forskning och framställning, istället för att gå enbart på hur mycket pengar som maximalt går att pressa ut.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0