Valfläsket och Verkligheten

Under den brinnande valrörelsen när de rödrödgröna och alliansen tävlade om att lova saker för att locka pensionärerna, så satt jag på SPV och lyssnade på hur det ser ut i verkligheten.

Den information jag fick då sade att Pensionerna hade sänkts under 2009 och skulle sänkas även 2010, oavsett vem som satt i regering. Detta tyckte jag vid tillfället lät tämligen intressant med tanke på att Piratpartiets frågor inte fick synas i debatten, istället pratade man om saker man då egentligen inte hade någon kontroll över.

På SPV sade man helt enkelt att, eftersom krisen gjorde att färre personer jobbade och att de som jobbar dessutom tjänar mindre pengar så betalas det in mindre pengar i pensionssystemet. Eftersom systemet grundar sig på att de pengar vi idag "sparar" lånas ut till att betala för de som idag är pensionärer, så sänks pensionerna per automatik för att inte skapa obalans i systemet. Mindre pengar in betyder alltså mindre pengar ut.

Regeringen har nu beslutat om de nya prisbasbeloppen så nu är det lätt att se att SPV hade bättre koll på pensionerna än vad politikerna hade. (Jag skulle i och för sig blivit mörkrädd annars)

Prisbasbeloppet beslutades till 42 800 kr, vilket är en höjning med 400 kr jämfört med 2010. Prisbasbeloppet kommer därmed att vara detsamma under 2011 som under 2009! Det förhöjda prisbasbeloppet beslutades till 43 700 kr, även detta en höjning med 400 kr. Inkomstbasbeloppet höjdes med 1 000 kr till 52 100 kr.

Dessutom fastställdes balanstalet för pensionssystemet till 0,9549.

Balanstalet visar hur pensionsystemets tillgångar och skulder är fördelade. Om skulderna är större än tillgångarna blir balanstalet mindre än ett (1). Det innebär i sin tur att pensionerna inte kan räknas upp i samma takt som inkomsterna i snitt ökar i samhället. Ett balanstal på 0,9549 innebär alltså att pensionerna blir ca 4.5 procent lägre under året. Det är det man pratar om när man menar att bromsen slår till för pensionssystemet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Jan-Olof Flink

Prisbasbeloppet bygger på statistik som tagits fram av Statistiska Centralbyrån, de övriga talen föreslås av Pensionsmyndigheten.



Prisbasbeloppet används bland annat inom skattesystemet, pensionssystemet och inom socialförsäkringen. Det förhöjda prisbasbeloppet används vid beräkning av pensionspoäng för tilläggspension för dem som får pension enligt äldre regler.

2010-10-07 @ 15:56:47
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0