Ja och Nej

Kent Persson ställer i veckans bloggdebatt frågor om opinionsmätningar,  "Är de viktiga och går de att lita på?"

Vidare frågar han, "För de politiska partierna har de betydelse, har de kanske för stor betydelse för det politiska samtalet?"

Berättigade frågeställningar. För de politiska partierna har mätningarna definitivt en stor betydelse, och så fort en ny opinionsundersökning har släppts så fokuseras tidningsartiklar och även rätt mycket bloggande på att fundera ut vartåt det lutar och varför.

Det får väl i en demokrati anses vara bra att politikerna försöker fundera ut vad folket vill, även om det hela allt som oftast mynnar ut i att någon grupp som vacklar eller tros vackla erbjuds ett tunnt valfläsk med kort hålbarhet för att komma över till "rätt" sida.

Folk i allmänhet bryr sig nog inte så särdeles mycket om opinionsundersökningar som sådana, de flesta känner nog den allmänna strömningen och vet vilken sida de tror kommer att vinna, eller åtminstone vill ska vinna. D.v.s resultatet från en opinionsundersökning lär inte flytta en enda person över blockgränserna.

Det som påverkas mest är nog hur folk kan tänkas rösta på småpartier.
I början på nittiotalet när FP låg dåligt till i opinionsundersökningar var det många Moderater, inklusive jag själv som stödröstade på FP för att garantera att de var kvar i riksdagen och kunde ge stöd till M, det t.ex. hade inte hänt utan den undersökningen.

Nu som Piratpartist har man, när man diskuterar med folk, att övervinna sympatisörernas rädsla för 4%-spärren. Många är rädda för att rösta på ett parti som sedan inte kommer in i Riksdagen och att deras röst då har varit bortkastad. Sådant riskerar att bli en självuppfyllande profetia, om folk inte vågar rösta vars politik de gillar för att partiet är litet, hur skall det då någonsin bli större?

Inför EU-valet särredovisades PP första gången lite mer än en månad före valet, och när folk såg att vi faktiskt hade starkt opinionsmässigt stöd så växte vi omdelbart.

I EU-valet hade vi 7.1%, vi vet vi har väldigt många sympatisörer och mycket starkt stöd i de yngre åldersgrupperna och det är rekordmånga förstagångsväljare i år. Ett bra resultat är inte alls omöjligt, men vi måste få folk att våga rösta, och i det sammanhanget vore en enda opinionsmätning som visar PP växande en otroligt stark motor.

Tills dess är det bara övertalning som gäller och att förklara för våra sympatisörer att även om det värsta sker och vi trots allt inte skulle komma in i riksdagen så är en röst på Piratpartiet inte bortkastad utan en extremt kraftig signal.
De etablerade partierna lägger ner massor med tid och kraft på att analysera valresultat och opinion. Om ett par procent av väljarna röstar på ett parti med så pass "smalt" partiprogram och därmed visar att de tycker att de frågorna överskuggar allt annat, så finns det ingen tvekan i att de andra partiernas valstrateger kommer att uppmärksamma detta.

Däremot att rösta på ett parti som man egentligen inte håller med, bara för att ens röst skall "räknas", det är verkligen att kasta bort sin röst.
Vore det något att stå efter så vore ju gamla sovjet paradexemplet på en demokrati, 100%-igt valdeltagande och alla på det partiet som räknades. Det enda partiet som fanns.

Det enda sättet att påverka politiken ordentligt och motverka det tvåpartisystem som håller på att bildas är att våga rösta på småpartier, våga rösta på den politik man gillar, och lämna opinionsmätningarna som en mätare för politikerna så de kan få en fingervisning om de är på rätt eller fel väg.

Nu är valet i UK över, men det här meddelandet från UKIP stämmer väldigt bra in för Sverige också. (Förutom UK och partinamnen)


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Slasher

Jag tycker snarast tvärtom. De stora partierna behöver man ju inte rösta på. Den politiken de står för har vi ju redan och den behöver inte ändrats. Det man ska rösta på är ju det nya man vill ha in.

2010-05-24 @ 19:57:52
Postat av: Jan-Olof Flink

Heh, ja jag håller med fullständigt. Särskillt som S och M har samma politik, så den får vi verkligen kvar oavsett.



Det gäller bara att få fler att inse det.



Mvh



/J-O

2010-05-24 @ 21:35:47
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0