Så var det minsann.

Så, nu har jag som utlovat borrat ner näsan i paragrafer, och skulle vilja hävda att morgonens utspel av Piratpartiet faktiskt har en god chans att fungera.

Regeringsformen 4 kap 8 §:
    8 § Ingen får väcka talan mot den som utövar eller har utövat uppdrag som riksdagsledamot eller beröva honom friheten eller hindra honom att resa inom riket på grund av hans yttranden eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att riksdagen har medgivit det genom beslut om vilket minst fem sjättedelar av de röstande har förenat sig.
    Misstänkes riksdagsledamot för brott i annat fall, skall bestämmelser i lag om gripande, anhållande eller häktning tillämpas endast om han erkänner brottet eller har tagits på bar gärning eller fråga är om brott för vilket ej är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.
Jag såg en kommentar hos Anna Troberg om att det finns mycket starkare begränsningar nämnda i lagens förarbeten, men jag har inte lyckats hitta en online-länk till dessa för läsning. Men egentligen spelar det ingen som helst roll.

Sverige har en lagstolkningstradition att fästa stor vikt vid detaljerade förarbetsuttalanden, men denna tradition håller delvis på att holkas ur på grund av de lagar som dimper ner via EU. Sedan är det just en tradition och inget tvingande..
    Enligt RF 11:2 får ingen myndighet, ej heller riksdagen, bestämma hur domstol skall döma i det enskilda fallet eller hur domstol i övrigt skall tillämpa rättsregel i särskilt fall. RF 11:7 stadgar att ingen myndighet, ej heller riksdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma hur förvaltningsmyndighet skall i särskilt fall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot kommun eller som rör tillämpning av lag.
Så en domstol kan troligtvis ta hänsyn till förarbetena men är långt ifrån tvungen att göra detta, de skall följa lagens bokstav som den står.

Jag betvivlar dessutom starkt att det som kommentaren nämner skulle vara så enkelt att få 5/6 av riksdagen att rösta för ett åtal, då det här är frågan om ett tillfälle då Piratpartiet sitter i riksdagen och alltså har en vågmästarroll.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: Viktualiebrodern

Emellertid sker mycket av riksdagens arbete i utskotten, och där är det mycket en fråga om sakdebatt. Det finns en risk i att bli helt utmobbad att man inte alls får vara med att diskutera inför nya lagförslag. Därför är oförsonlighet i annat än de politiska kärnfrågorna något vansklig.



Pirate Bay är kanske en symbol för en kärnfråga för Piratpartiet. Men det ÄR inte någon kärnfråga i sig.

2010-07-02 @ 15:16:07
URL: http://viktualiebrodern.wordpress.com
Postat av: Jan-Olof Flink

Fast jag ser inget oförsonligt i att någon driftar TPB och är beredd att låta det testas i domstol.



TPB är inte en kärnfråga för mig heller, jag har själv aldrig tankat via torrent, jag brukade köra via DC "back in the days". Däremot ser jag nätneutralitet/budbärarimmunitet som grundläggande demokratibegrepp och klart värt att sätta lite ljus på.



Jag vill inte vara alltför pessimistisk och tänka att alla andra partier skulle frysa ut PP och vägra förhandla med oss, det vore väl relativt kontraproduktivt, precis som om PP då skulle välja att alltid rösta nej till alla förslag bara för att man kan.



Visst är det massa rävspel nu före valet, men att man skulle sitta i 4 år och aldrig överväga att samarbeta med ett parti i vågmästarroll, när att göra så skulle ge möjlighet att fälla det andra blocket känns tvivelaktigt.



Mvh



/J-O

2010-07-02 @ 16:52:38
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0