Dags att fortsätta utbyggnaden

Med en viss skepsis klickade jag på länken till en SvD artikel med rubriken "Nätet inte öppen för alla". Gissningen var att det skulle vara något nytt gnäll om mobbning på sociala medier och om nätets hemskhet i allmänhet.

Det har varit lite väl mycket sånt på sistone, artiklar i stil med "Dum människa litade blint på främlingar på internet och gav bort allt de ägde", där kontentan i artikeln oftast borde ha varit "så här dumma människor finns det", men inriktningen istället oftast varit "internet är ont". Lurendrejare finns på internet, precis som överallt annars, men det som är olagligt annars är även olagligt på internet, speciallagstiftning är bara av ondo.

I vilket fall, SvD artikeln visade sig nog egentligen vara rätt positiv, den diskuterade framförallt det faktum att bandbredd inte räcker, kunskapen om hur man använder nätet måste också till.
Så länge den utbildning/datorvana man förordar är frivillig och inte någon slags tvingande datorkörkort för pensionärer är det bra. Vill man inte så skall man slippa.

Men oavsett utbildningsnivån, så ser jag att utbyggnaden måste fortsätta, jag vill se lite realisering av "bygga ut bredband så att 90 procent av hushållen har 100 Mbit/s år 2020". Jag läser artikeln som att man i alla fall är positiva till en fortsatt bredbandsutbyggnad. 100 Mbit om 10 år, är det ett högt satt mål förresten? För 10 år sedan satt folk på 56k modem, jag skulle vilja tro att standard om 10 år är gigabit.

Tillgången till vettig internetkoppling får inte vara beroende av att man bor i en storstad. Skall man någonsin motverka utflyttningen och folktömningen på landsorten så måste det finnas någon form av servbice kvar. När man drar in alla former av försäkringskassor och bankkontor är det väl rimligt att man i alla fall kan göra sina ärenden på nätet?

Så, fram för återstart av "reformen som kom av sig", men släng på lite pengar till studieförbunden för att anordna datorutbildningar för de som vill. Jag tror det är en bättre lösning än att som standard är, göra alla sådana som någon form av "sysselsättning" för att gömma arbetslöshet. För i så fall kommer man än en gång att lämna de äldre utanför.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0